Спільно з Житомирською обласною прокуратурою та її структурними підрозділами справу минулих років доведено до кінця

Ще в 2018 році Пулинським відділенням поліції Новоград-Волинського відділу поліції Головного управління національної поліції в Житомирській області було виявлено, що Голова СФГ «Аліна»здійснив незаконну порубку 64 сироростучих дерева породи береза в полезахисній лісосмузі на землях, наданих йому у постійне користування поблизу с. Веселе, колишнього Пулинського району, а зараз вже Житомирського району Житомирської області, без дозвільних на те документів.  

В свою чергу, Інспекцією під час виїзду було підтверджено факт незаконної порубки дерев, що є порушенням вимог ст. 10 Закону України «Про рослинний світ», ст.ст. 19, 69 Лісового кодексу України.

На правопорушника складено протокол про адміністративне правопорушення у вигляді штрафу, який був сплачений, тобто вина визнана. Зокрема, державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу на адресу вищевказаного громадянина направлено претензію для добровільного відшкодування збитків завданих державі, внаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства у розмірі 295 тис. 557 грн.

Оскільки, у добровільному порядку претензія не була відшкодована, Інспекція звернулась до Новоград – Волинської прокуратури щодо вжиття заходів представницького характеру в порядку статті 23 Закону України «Про прокуратуру».

В лютому місяці 2021 року Господарським судом Житомирської області відкрито провадження у справі за позовом керівника Новоград-Волинської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції Поліського округу та  Курненської сільської ради до Селянського (фермерського) господарства "Аліна" про відшкодування збитків, заподіяних внаслідок незаконної порубки дерев на суму 295 тис. 557 грн. Рішенням суду першої інстанції відмовлено  в позовних вимогах.

В жовтні 2021 року   Житомирська обласна прокуратура звернулась до Північно - Західного  апеляційного господарського  суду з апеляційною скаргою на рішення Господарського суду Житомирської області від 22.09.2021. 

Дослідивши всі обставини провадження Апеляційна інстанція задовольнила апеляційну скаргу Житомирської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції Поліського округу та  Курненської сільської ради до Селянського (фермерського) господарства "Аліна" про відшкодування збитків, заподіяних внаслідок незаконної порубки дерев на суму 295 тис. 557 грн.

У разі не виконання рішення суду, матеріали будуть передані до виконавчої служби, щодо стягнення їх в примусовому порядку.

Впевнені, що завдяки тісній співпраці Інспекції з Житомирською обласною прокуратурою та її структурними підрозділами значно зросте відсоток відшкодованих державі збитків, які будуть направлені на природоохоронні заходи відповідних місцевих бюджетів.

Державна екологічна інспекція Поліського округу нагадує про невідворотність відповідальності за порушення природоохоронного законодавства. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці