У водоймах Житомирщини показники кисню достатні для нормальної життєдіяльності водних біоресурсів

Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу щороку у зимовий період проводиться моніторинг за станом зимівлі водних біоресурсів та середовищем їх існування, так як із встановленням льодового покриву на водоймах виникає загроза задухи водних біоресурсів.

Внаслідок утворення криги припиняється надходження кисню з повітря, а розчинений у воді кисень, зв’язується з органічними речовинами, що розкладаються на дні водойми, під час яких у воду потрапляють отруйні для риб гази: метан, сірководень, аміак та інші речовини, які прискорюють загибель риби.

З початку зими у водоймах області показники кисню були достатні для нормальної життєдіяльності водних біоресурсів.


Так і сьогодні, вміст розчиненого кисню у воді на водоймах Житомирщини в нормі і складає: від 9 до 10 мгО2/дм3.

В цілому, природні чинники, що впливають на хід зимівлі водних біоресурсів є сприятливими. Проте ситуація потребує постійного контролю для того, щоб завчасно запобігти замору риби. Взимку кількість розчиненого кисню у воді повинна бути не менше 4 мг/л. Зменшення даного показника до 3 мг/л призводить до занепокоєння риби, а при 0,5 – 0,7 мг/л – до її загибелі.

Найкращим методом попередження задухи є прорубування лунок – це більш дієвий спосіб для забезпечення доступу атмосферного кисню. А щоб лунки не замерзали та довго слугували джерелом насичення води киснем, потрібно в них вставляти снопики, виготовлені з трубчастих стебел рослин (наприклад тих, які ростуть по берегах водойм).

Державна екологічна інспекція Поліського округу звертається до всіх рибалок, орендарів водойм, користувачів та небайдужих громадян з проханням постійно спостерігати за станом водойм в області та проводити на них профілактику задля доступу атмосферного кисню.


Про всі випадки ускладнення екологічного стану, виявлення передумов виникнення задухи та фактів браконьєрства просимо звертатись на «Гарячу лінію» Інспекції за номерами

(068) 717-03-34, (0412) 46-49-54.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці