Державна екологічна інспекція звернулась до Держгеонадр щодо анулювання спеціального дозволу одному із суб’єктів господарювання

СП «Северянський гранкар’єр» є власником спеціального дозволу на користування надрами (родовище граніту площею 42,40 га, розташоване на території Коростенського району Житомирської області).

У лютому поточного року відносно даного суб’єкта господарювання Державною екологічною інспекцією Поліського округу був запланований відповідний захід державного нагляду (контролю) щодо дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища. Так, за результатами здійсненого спільно з представниками Управління СБ України в Житомирській області обстеження за місцем провадження господарської діяльності СП «Северянський гранкар’єр» встановлено, що гірнича виробка орієнтовною площею 16,7 га затоплена водою, роботи по видобуванню корисної копалини не ведуться, спеціальна техніка, яка може використовуватись для ведення гірничих робіт відсутня, на земельній ділянці наявні напівзруйновані адміністративні будівлі. При цьому посадові особи суб’єкта господарювання, які можуть забезпечити здійснення планового заходу, були відсутні.

З метою з’ясування обставин, необхідних для проведення вказаного вище заходу державного нагляду, спеціалістами Інспекції на адресу Ушомирської сільської ради Коростенського району було надіслано запит стосовно надання інформації щодо розробки СП «Северянський гранкар’єр» родовища граніту на території даного органу місцевого самоврядування. Згідно наданої відповіді на даний запит в сільській раді відсутня будь-яка інформація щодо провадження діяльності обумовленим суб’єктом господарювання по розробці родовища граніту.

При цьому Інспекцією також спрямовано запит щодо надання інформації відносно діяльності гранкар’єру по розробці родовища граніту до Управління Держпраці у Житомирській області. Згідно відповіді на вказаний запит Управлінням проінформовано Інспекцію про відсутність будь-якої запитуваної інформації.

Отже, враховуючи викладене СП «Северянський гранкар’єр» впродовж 2019 – 2022 років діяльність по розробці родовища гранітів, яке розташоване на території Коростенського району Житомирської області, не здійснювало.

В той же час, будучи надрокористувачем (наявний спеціальний дозвіл на користування надрами) СП «Северянський гранкар’єр» відповідно до діючого законодавства було зобов’язано вживати заходів з охорони надр, а не вжиття даних заходів є порушенням ст. 24 Кодексу України про надра, та відповідно до вимог ст. 26 цього ж Кодексу є підставою для анулювання спеціального дозволу на користування надрами.

Враховуючи вищевикладене, Державна екологічна інспекція Поліського округу звернулась до Державної екологічної інспекції України, яка в свою чергу внесла пропозиції до Державної служби геології та надр України щодо вжиття заходів з метою анулювання спеціального дозволу на користування надрами СП «Северянський гранкар’єр»

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці