Фахівці екологічної інспекції протягом пожежонебезпечного періоду систематично виявляють паліїв

Весна, літо – мабуть одні із найпрекрасніших пор року. Але з приходом тепла збільшується кількість пожеж, а це і загоряння сухостою, кущів, дерев, лісів, людських домівок.

Щороку в Україні лісові пожежі знищують майже 5 тисяч гектарів лісів. Згідно із статистичними даними у 96-98 випадках пожежі виникають саме через людську легковажність та недбалість.

Вогонь знищує все що зустрічається на його шляху та здатен перетворити мальовничі місця відпочинку в горільники з обвугленими стовбурами. Те що створювалось природою протягом багатьох років, може миттєво загинути від вогню.


За оперативною інформацією на Житомирщині протягом пожежонебезпечного періоду:

- в лісових масивах відбулось 53 пожежі на загальній площі 49,56 га;

- на торфополях – 13 пожеж на загальній площі 7,5 га;

- у 546 випадках зафіксоване загоряння сухої трави, сміття, тощо – площа ураження становить 1059,2 га.

На Рівненщині протягом пожежонебезпечного періоду:

- лісових пожеж зафіксовано 6, площа ураження 100,3 га;

- у 119 випадках зафіксоване загоряння сухої трави, сміття, тощо – площа ураження становить 51,01.

В свою чергу, державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу під час рейдових заходів населенню проводиться роз’яснювальна робота щодо заборони спалення сухої рослинності, сміття, доводяться статті за якими передбачена як адміністративна так і кримінальна відповідальність, штрафи, які на сьогоднішній день зовсім не малі. Але не всі прислуховуються.

Протягом пожежонебезпечного періоду відповідно до ст. 77-1 КУпАП до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу на Житомирщині притягнуто 25 правопорушників на загальну суму штрафів понад 75 тисяч гривень, на Рівненщині 20 правопорушників на загальну суму понад 60 тисяч гривень.

Люди, які спалюють суху рослинність, мабуть не до кінця усвідомлюють, що в країні війна і нашій землі і так достатньо пожеж від авіаударів та бомб російських окупантів.

Попереджаємо, що в умовах воєнного часу умисний підпал з метою нанесення збитків може прирівнюватись до диверсійної діяльності, що є кримільним злочином!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці