Триває пожежонебезпечний період - перебуваючи у лісі чи в полі дотримуйтесь правил пожежної безпеки.

Нагадуємо що в Україні триває пожежонебезпечний період, за цей час любителі спалювання сухої рослинності поповнили бюджет майже на 190 тисяч гривень

З настанням осені населення активно починає спалювати сухостій ігноруючи про заборону та збільшені штрафи.

Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу з метою недопущення спалювання сухої рослинності та її залишків, а також запобігання виникненню пожеж та їх розповсюдження на прилеглі території і лісові насадження систематично проводяться рейдові заходи, під час яких від початку року складено 62 протоколи про адміністративні правопорушення. Винних осіб притягнуто до адміністративної відповідальності на загальну суму штрафів 188 тис. 190 грн. Також, серед населення проводиться роз’яснювальна робота щодо заборони випалювання сухої рослинності та її залишків. Але і це не завжди дає позитивний результат.


Так, днями, під час рейдових заходів на території Житомирської та Рівненської областей виявлено 4 випадки самовільного випалювання сухої рослинності, що є порушенням ст. 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст.27 Закону України «Про рослинний світ» та розділу ІІ «Порядку випалювання сухої рослинності, або її залишків».

По даним фактам паліїв притягнуто до адміністративної відповідальності за ст.77-1 КУпАП. Сума адміністративного стягнення становить - 3060 грн на кожного правопорушника.

За оперативною інформацією протягом пожежонебезпечного періоду на Житомирщині:

- в лісових масивах відбулось 63 пожежі на загальній площі 51,25 га

- на торфополях – 15 пожеж на загальній площі 7,8 га;

- у 780 випадках зафіксоване загоряння сухої трави, сміття, тощо – площа ураження становить 1532,2 га. За минулу добу зафіксовано 14 випадків загоряння сухої трави.

На Рівненщині протягом пожежонебезпечного періоду зафіксовано:

- лісових пожеж – 8, площа ураження 102,3 га;

- торф’яних – 1 на площі 1,9 га;

- у 176 випадках зафіксоване загоряння сухої трави, сміття, тощо – площа ураження становить 76,34 га. За минулу добу зафіксовано 5 випадків загоряння сухої трави.


Попереджаємо вже вкотре, пожежонебезпечний період триває, перебуваючи у лісі чи в полі, дотримуйтесь правил пожежної безпеки – будьте свідомими не шкодьте довкіллю, оточуючим та собі! І пам’ятайте, одна іскра може спричинити масштабне лихо.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці