Ще одне справедливе рішення суду на користь Інспекції

На початку 2021 року державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу була проведена планова перевірка щодо дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природоохоронного середовища Бердичівською міською радою.

За результатами перевірки виявлено ряд порушень у сфері поводження з відходами, зокрема, Бердичівською міською радою укладено договори та прийнято відповідні рішення, що стосуються передачі в оренду полігону ТПВ міста Бердичів з порушеннями вимог чинного законодавства.

Дані дії здійснені всупереч законодавчої заборони, визначених ст. 215, 235, 236 Цивільного кодексу України, абзацом 9 пункту 2 частини 2 статті 3 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», що забороняє передачу спеціально відведених місць та об’єктів призначених для захоронення відходів (місця розміщення відходів, сховища, полігони тощо) як об’єкта оренди.

Про виявлені незаконні дії Інспекцією було проінформовано Житомирську обласну прокуратуру.

В подальшому, керівником Бердичівської окружної прокуратури в інтересах Інспекції та Бердичівської міської ради скеровано позов до Господарського суду Житомирської області про визнання договору передачі в оренду полігону ТПВ – недійсним. В результаті судового розгляду, суд першої інстанції відмовив у задоволенні позовних вимог.

Не погодившись з рішенням суду, прокуратура звернулась з апеляційною скаргою до Північно-Західного апеляційного господарського суду.

Як результат Постановою апеляційного суду скасовано рішення Господарського суду Житомирської області та в повному обсязі задоволено позовні вимоги Бердичівської окружної прокуратури в інтересах Інспекції та Бердичівської міської ради щодо розірвання договору.

Підсумовуючи вищевикладене, можемо сказати достовірно, що порушення законодавства неодмінно буде припинено. Невірне застосування нормативно-правових актів буде виправлено та приведено у відповідність до вимог чинного законодавства.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці