Товариство, яке здійснювало викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря без відповідного дозволу має сплатити 1,7 млн. гривень



Ще в 2019 році державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу було проведено планову перевірку дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища ТОВ «Украгро-Полісся». Дане підприємство знаходиться на території Березівської територіальної громади, що на Житомирщині та спеціалізується по забою та переробці птиці.

Під час перевірки фахівцями Інспекції встановлено, що викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами викидів здійснюються за відсутності відповідного дозволу.

Як результат, товариству нараховано збитки та для добровільного відшкодування шкоди завданої навколишньому природному середовищу виставлено претензію у розмірі 1,7 млн. гривень.

У звяку з тим, що товариство відмовилось сплачувати претензію у добровільному порядку, Інспекцією скеровані відповідні матеріали до Житомирської окружної прокуратури для вжиття заходів представницького характеру.

В свою чергу, прокуратурою, в інтересах держави, в особі Державної екологічної інспекції Поліського округу було подано позов до Господарського суду Житомирської області про стягнення з вищезазначеного товариства суми шкоди завданої забрудненням атмосферного повітря.  

Однак, суд першої інстанції в задоволенні позову відмовив. Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, прокурор оскаржив його в апеляційному порядку.

Апеляційний суд, за результатами розгляду апеляційної скарги скасував рішення і ухвалив нове, яким позовні вимоги задовольнив в повному обсязі, а саме на користь держави буде стягнуто 1,7 млн. гривень.   

Висновок такий, субєкту господарювання уникнути відповідальності не вдалось, перед тим як порушувати законодавство, задумайтесь, чи воно того варте? 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці