18–25 січня – Великий зимовий облік птахів (Christmas Bird Count)

Великий зимовий облік є наймасовішим заходом для вивчення птахів у всьому світі. Його ще називають Різдвяним. Традиція обліковувати птахів народилася в 1900 році у США, коли редактор орнітологічного журналу Bird-Lore Френк Чепмен запропонував новий спосіб Різдвяного полювання – з біноклем в руках замість зброї. За його закликом 26 осіб вперше провели цей день разом з пташками, спостерігаючи за ними та вивчаючи їх, радіючи їхньому польоту та свободі. З цього часу обліковування птахів у Різдвяні дні поширилося на теренах США, Канади, Латинської Америки, Карибських та деяких Тихоокеанських островів.

Знайшов широку підтримку Великий зимовий облік птахів і в Україні.

У цій зимовій події можуть брати участь усі бажаючі. Для цього потрібно занотовувати кількість і види птахів, побачених протягом години біля годівниці на подвір’ї, в саду, парку чи водоймі. Головна мета зимового обліку – з’ясувати чисельність птахів і види, які залишилися зимувати поряд із нашими домівками.

Довідково: На території нашої країни в осінньо-зимовий період можна зустріти до 140 видів птахів. З них 20 видів відвідують нашу територію тільки в цей період. Близько 270 видів птахів гніздиться в весняно-літній період.

Державна екологічна інспекція Поліського округу закликає берегти і охороняти наших пернатих друзів! Підгодовуйте їх зимою, вони віддячать вам весною і літом в сотні разів, рятуючи від комах та шкідників наші зелені насадження, радуючи нас своїм різноманітним мелодійним співом.

Чим годувати птахів узимку?

 

Злакові: пшениця, ячмінь, просо, овес, рис – найулюбленіший корм більшості видів пташок. З круп – вівсяна та перлова.

Зернята соняшника- універсальний корм для зимуючих птахів.

Сало, м'ясо, маргарин дуже люблять синиці, повзики і деякі інші види птахів. Але варто пам'ятати, що птахам можна пропонувати тільки несолоне сало або м'ясо.

Горобина, бузина, калина та глід приваблюють найкрасивіших зимових відвідувачів годівниць – дроздів і омелюхів Охоче ласують ними і снігурі.

Зерно кукурудзи, насіння кавуна, дині, гарбуза та кабачків. Важливо, щоб насіння гарбуза було не смаженим, добре ледь-ледь розчавити його пляшкою чи качалкою.

Насіння бур’янів - лободи, кропиви, кінського щавлю, лопуха - чудово підходить для підгодівлі снігурів та інших зерноїдних.

Смаколи. Люблять птахи різноманітні сухофрукти та гриби. А ще більший сюрприз для птахів, якщо вони будуть червивими. У травні – червні можна наловити травневих, червневих хрущів, які масово літають у вечірні години або інших комах. Сухі комахи взимку – це свято для багатьох пернатих. Добре також зварене круто і натерте на тертці яйце, шматочки сирої яловичини, сир, порізане на скибочки яблуко, ягоди з компоту тощо.

 

Заборонено:

 

Чорний свіжий хліб викликає бродіння і заворот кишок, що призводить до подальшої смерті птахів.

Цитрусові (апельсини і лимони), а також шкірка бананів.

Солона їжа - сухарики, насіння, солоне сало – сприяє накопичення солі в організмі птахів викликає отруєння та подальшу загибель.

Пшоно також не рекомендується птахам. На відміну від проса, пшоно позбавлене оболонки, що призводить до окислення жирів на його поверхні, появи токсичних речовин, хвороботворних організмів.

Не можна підгодовувати пернатих смаженою, гострою, жирною, кислою або зіпсованою їжею.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці