Суд підтримав позицію Інспекції - ТОВ "Комплекс екологічних споруд" має відшкодувати понад пів мільйона збитків, нанесених довкіллю

В період з 22 по 27 вересня 2021 року Державною екологічною інспекцією Поліського округу проведено позапланову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства України ТОВ "Комплекс екологічних споруд".

За результатами перевірки  складено акт, в якому вказано про виявлення низки порушень підприємством Водного кодексу України та Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища".

На підставі зазначеного акту Інспекцією  видано припис щодо усунення виявлених порушень вимог законодавства. Керівника ТОВ "Комплекс екологічних споруд" притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу. А підприємству надіслано претензію про відшкодування збитків, заподіяних внаслідок наднормативного скиду забруднюючих речовин в річку Гнилоп`ять, в сумі 575 764,62 грн, до якої було додано обґрунтований розрахунок розміру збитків.

Проте у встановлений термін нанесених довкіллю збитків підприємство не відшкодувало. У зв’язку з цим Інспекція звернулася до Бердичівської окружної прокуратури з проханням вжити заходи представницького характеру в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції Поліського округу шляхом пред`явлення відповідного судового позову до ТОВ «Комплекс екологічних споруд».

Позов Керівника Бердичівської окружної прокуратури до ТОВ "Комплекс екологічних споруд" про стягнення 575 764,62 грн. рішенням Господарського суду Житомирської області від 03.10.2022 було задоволено.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, ТОВ "Комплекс екологічних споруд" звернулося до Північно-західного апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою.

Проте, розглянувши доводи апеляційної скарги, відзиву, вивчивши матеріали справи, наявні в ній докази, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, Північно-західний апеляційний господарський суд залишив без задоволення апеляційну скаргу ТОВ "Комплекс екологічних споруд" на рішення Господарського суду Житомирської області, а рішення суду першої інстанції залишив без змін.

Органами судової влади вчергове підтверджено правомірність дій Інспекції.

Дякуємо Житомирській обласній прокуратурі за ефективну співпрацю у питанні контролю за дотриманням природоохоронного законодавства.

Виконавчий документ про примусове виконання ТОВ «Комплекс екологічних споруд» судового рішення про стягнення 575 764,62 грн. нанесеної довкіллю шкоди найближчим часом буде скеровано до Державної виконавчої служби. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці