Збережімо первоцвіти!

За вікном ще панує останній місяць зими, а ми вже щиро радіємо кожному сонячному промінчику і з нетерпінням чекаємо такого трепетного пробудження природи та  її перших усмішок – весняних квітів. Вони так і називаються – первоцвіт. Приваблюють нас своєю ніжністю, витонченістю, радують неповторною красою і дуже потребують нашої охорони. Перші вісники весни, що дарують нам таку неймовірну радість, саме через надмірну людську увагу до них та кричущу безвідповідальність опинились на межі зникнення... 

Відповідно до вимог законів України “Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про рослинний світ”, “Про Червону книгу України”, Положення про Державну екологічну інспекцію Поліського округу, доручення Державної екологічної інспекції України “Про посилення заходів щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу”, Державна екологічна інспекція Поліського округу попереджає про відповідальність за знищення та продаж червонокнижних рослин, закликає громадян не купувати первоцвіт, адже це є порушенням законів України та правил торгівлі, відповідальність за яке несе не тільки продавець, а й покупець квітів.

Що загрожує правопорушникам:

ст. 88/1 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначено: «За незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу» передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн.

За ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 1700 грн до 3655 грн з конфіскацією об'єктів рослинного світу (ч.2 ст.88/1 КУпАП).

Найчастіше з рук на стихійних ринках продаються підсніжник, сон-трава, плауни, черемша (цибуля ведмежа), ялівець, конвалія звичайна, крокус. 

За один екземпляр незаконно зірваної червонокнижної квітки передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн, шафрани (крокуси) та підсніжники – від 49 до 62 грн (залежно від виду), сон-трава – від 37 до 62 грн (залежно від виду).

Інспекція застерігає: у період з кінця лютого до травня буде посилено державний контроль у галузі збереження рідкісних та червонокнижних рослин. Проводитимуть перевірки місць збору та збуту декоративних рослин, під час перевезення на автошляхах.

Проте, як показує досвід, найефективнішим способом порятунку червонокнижних рослин залишається відсутність  попиту, - якщо ніхто не буде купувати первоцвіти, то зникаючі види вдасться зберегти.

Весняні квіти привабливіші в природному середовищі. При зустрічі з ними отримуйте насолоду і майте шану до цих справді чарівних і до того ж цілющих рослин.

(У наступних публікаціях ми розповімо про червонокнижні первоцвіти Поліського регіону).

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці