Інспекція вимагає від Оліївської сільської ради (Житомирський район) забезпечити ліквідацію несанкціонованого і неконтрольованого звалища відходів поблизу с. Кам’янка

Спеціалістами Державної екологічної інспекції Поліського округу  розглянуто в межах повноважень звернення ГС «Час змін» стосовно несанкціонованого звалища відходів за межами с. Кам’янка Житомирського району.

За результатами проведеного обстеження спеціалістами Інспекції підтверджено факт наявності відходів (побутових та подекуди будівельних) на відкритій земельній ділянці, що розміщені хаотично та поодинокими осередками за межами с. Кам’янка Житомирського району.

Варто зауважити, що під час візуального огляду вбачаються ознаки тривалого у часі та давнішнього факту знаходження відходів, оскільки основна частина ділянки вкрита густим трав’янистим та чагарниковим покривом.

Законом України «Про відходи» визначені повноваження органів місцевого самоврядування у сфері поводження з відходами, зокрема, пунктами з), и) частини першої статті 21 Закону передбачено, що органи місцевого самоврядування у сфері поводження з відходами забезпечують здійснення контролю за раціональним використанням та безпечним поводженням з відходами на своїй території,  ліквідацію несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів.

Разом з тим, статтею 33 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» визначені делеговані повноваження у сфері регулювання земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища.

З метою запобігання або зменшення обсягів утворення відходів, вдосконалення  механізму  їх  обліку  та  відповідно  до статті 12 Закону України «Про  відходи»  Кабінетом  Міністрів України  постановою від 3 серпня 1998 р. №1217 затверджено Порядок виявлення та  обліку безхазяйних відходів.

Керуючись вищезазначеними нормами законодавства та повноваженнями визначеними частиною 1 статті 202, статтею 35 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», статтею 232 Закону України «Про відходи», «Положенням про Державну екологічну інспекцію Поліського округу», затвердженим наказом Державної екологічної інспекції України від 01.06.2021 року № 252, Державною екологічною інспекцією Поліського округу на адресу Оліївської сільської ради скеровано лист з Вимогою розглянути зазначене питання на позачерговому засіданні постійно діючої комісії з питань поводження з безхазяйними відходами, забезпечити ліквідацію несанкціонованого і неконтрольованого звалища відходів за межами с. Кам’янка.

Разом з тим, Оліївській сільській раді наголошено на вжитті всіх можливих заходів щодо попередження та запобігання утворенню несанкціонованих звалищ на підлеглій території.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці