Якої шкоди війна завдала екосистемі Житомирщини і що робиться для того, аби країна-агресор відшкодувала збитки – коментар начальника Державної екологічної інспекції Поліського округу Євгенія Медведовського Суспільному

Ракетно-бомбовими ударами російської федерації забираються не тільки людські життя, а й знищуються об’єкти критичної, військової, цивільної інфраструктури, завдяки чому завдається непоправна шкода навколишньому природному середовищу. Результатами таких ударів є забруднення хімічними речовинами земель, водних артерій, атмосферного повітря, накопичення канцерогенного сміття, наслідки чого українці відчуватимуть на собі не один рік. Про те, якої шкоди війна завдала екосистемі Житомирщини і що робиться для того, аби країна-агресор відшкодувала завдані збитки, Суспільному розповідає начальник Державної екологічної інспекції Поліського округу Євгеній Медведовський.

«В умовах воєнного стану Державна екологічна інспекція Поліського округу  перепрофілювала свою діяльність. Поряд з виконанням у межах своїх повноважень та правових умов воєнного стану функції щодо контролю дотримання вимог природоохоронного законодавства та заборон, введених на період воєнного часу, на базі Інспекції з метою формування переліку всіх порушень у сфері навколишнього природного середовища та притягнення росії до відповідальності створено Оперативний штаб. Інспекція фіксує та проводить обрахування збитків, нанесених довкіллю через російську військову агресію. Наразі в області представниками Інспекції досліджені усі території, які постраждали під час війни. Діяли разом зі СБУ, Прокуратурою, ДСНС. Підготовлені матеріали та розрахунки передані до Оперативного штабу при Державній екологічній інспекції України та правоохоронних органів з метою долучення до кримінальних справ та в подальшому стягнення збитків, нанесених довкіллю, з російської федерації», - розповідає керівник Інспекції.

Наказами Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України затверджено «Методику визначення розмірів шкоди, завданої землі, ґрунтам» (від 04.04.2022 № 167) та «Методику розрахунку неорганізованих викидів забруднюючих речовин або суміші таких речовин в атмосферне повітря внаслідок виникнення надзвичайних ситуацій та/або під час дії воєнного стану та визначення розмірів завданої шкоди» (від 13.04.2022 № 175).


«Використання зазначених Методик дозволяє Інспекції нараховувати шкоду за забруднення земельних ресурсів, атмосферного повітря речовинами, які виділяються під час горіння складів паливно мастильних матеріалів, під час лісових та інших пожеж. Це оксиди азоту, аміак, сірчистий ангідрид, бенз(а)пирен, оксиди вуглецю, метали та їх сполуки, що значно впливає на якість атмосферного повітря та в подальшому, можливо, на здоров’я людини», - зазначає Євгеній Медведовський та наводить факти і розміри розрахованих збитків, нанесених довкіллю Житомирщини.


Лише внаслідок пожеж на нафтобазах, які знаходяться на території Житомирської області і були пошкоджені внаслідок ракетно-бомбових ударів агресора, в атмосферне повітря потрапило близько 13 200 тон забруднюючих речовин; загальна площа забруднених при цьому земель – понад 30 га. Ще понад 1,5 млн тон забруднюючих речовин додало горіння лісових та інших насаджень загальною площею понад 2 тис. га - в результаті ракетного обстрілу, здійсненого окупантами по лісах Житомирщини, постраждав лісовий фонд державних підприємств Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства. Також фахівцями Інспекції проведено обстеження місця падіння збитого літака поблизу Житомира та встановлено, що на загальній площі 0,9 га пошкоджено 652 дерева до ступеня припинення росту з наступним їх горінням. Загальний розмір шкоди склав понад 4,5 млн грн.

Вогонь завдав непоправної шкоди природно-заповідному фонду України. Знищено понад 2 100 гектарів лісових насаджень на території заповідника «Древлянський», що у Народицькій ТГ, в результаті чого в атмосферне повітря потрапило десятки тисяч тон забруднюючих речовин різних класів небезпеки, можливе вивільнення радіоактивних ізотопів, які були акумульовані на території природно-заповідного фонду після аварії на ЧАЕС. Усі ці ситуації ще потребують додаткових досліджень науковців.


Восени минулого року Житомирщина зазнала ракетних ударів по електропідстанціях, в результаті яких виникли пожежі мастила та ізолюючої електропроводки. На момент пожежі та у наступні декілька днів було задокументовано підвищення концентрації забруднюючих речовин в повітрі, в подальшому забруднення земель.

Загалом, сума шкоди, завданої довкіллю внаслідок неорганізованих викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, становить майже 15 млрд грн. Вражає сума шкоди, завданої внаслідок російської збройної агресії земельним ресурсам Житомирщини. Це понад 253 млн грн.

Загальний розмір шкоди, завданої довкіллю лише на Житомирщині, становить більше 15,5 млрд гривень.

По Україні ця сума становить близько  1 трильйон 900 мільярдів гривень. Таку інформацію нещодавно оприлюднено т.в.о. Голови Державної екологічної інспекції України Ігорем Зубовичем. Проте на частині територій України ще ведуться бойові дії або вони є тимчасово окупованими, тобто доступ до них інспекторам обмежений і, відповідно, розрахунки збитків там можуть бути проведені лише після деокупації та закінчення війни.

Наразі прокурори екологічних прокуратур долучені до процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про 104 воєнних злочини, якими спричинено шкоду навколишньому середовищу. 11 з яких розслідуються за фактом спричинення екоциду. Мова йде про напади на нафтобази, об’єкти атомної енергетики, гідротехнічні споруди.

«Хочу наголосити, що цією спільною роботою закладений потужний фундамент для формування компенсаційного механізму  отримання репарацій, компенсацій і відшкодування екологічних збитків, які росія обов’язково має відшкодувати», - зазначає Євгеній Медведовський.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці