Державна екологічна інспекція Поліського округу застерігає: безвідповідальність і неконтрольована людська діяльність – основна причина пожеж в екосистемах!

Наближається пожежонебезпечний весняний період. Він зазвичай розпочинається з моменту сходження снігового покриву навесні та продовжується до настання стійкої вологої осінньої погоди.

В цей період працівниками Державної екологічної інспекції Поліського округу на території Житомирської та Рівненської областей посилюється роз'яснювальна робота серед населення щодо заборони на випалювання сухої рослинності, проводяться заходи, спрямовані на запобігання та виявлення випадків виникнення пожеж їх розповсюдження на лісові насадження, торфовища, населенні пункти, а порушники притягуються до відповідальності.

Проте, на жаль, повідомлення про випадки підпалів продовжують з’являтися у соціальних мережах, ЗМІ, надходять на телефони «гарячих ліній». З настанням першого весняного тепла – все частіше.

§  Попри немалі штрафи (про відповідальність за порушення вимог пожежної безпеки читайте за посиланням).

§  Попри воєнний час, коли спалювання сухостою може бути прирівняне до диверсійної роботи, що передбачає кримінальну відповідальність.

§  Попри численні заклики бути свідомими і не відволікати своїми безвідповідальними діями працівників ДСНС, які в умовах війни змушені витрачати додаткові сили, засоби та кошти для боротьби з загоряннями через недбальство і безвідповідальність громадян.

Працівники Інспекції на території Рівненської області з початку року вже склали 4 протоколи за ст. 77 КУпАП - порушення вимог пожежної безпеки в лісах. Загальна сума накладених штрафів - 6120 грн.

4 протоколи про порушення вимог пожежної безпеки в лісах (загальна сума штрафів  4590 грн.) та 1 через  випалювання стерні, луків, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення (штраф 3060 грн.) складено на Житомирщині.  Загалом, сума штрафів склала майже 14 тис. грн.

Порушників притягнуто до відповідальності, але для інших ці випадки не стають наукою.

Вчергове нагадуємо про правила поведінки у пожежонебезпечний період, яких має дотримуватись кожен  громадянин, аби запобігти виникненню пожеж. Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

§  Розпалювати багаття у лісі.

§  Заїжджати на територію лісового фонду на транспортних засобах.

§  Відвідувати ліс із переважанням хвойних насаджень за 5 класу пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека).

§  Палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки.

§  Залишати в не передбачених для цього місцях лісу обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір`я тощо.

§ Палити або користуватися відкритим вогнем під час проведення робіт з паливно-мастильними матеріалами (переливання пального, заправляння двигунів тощо).

§  Використовувати на полюванні пижі, виготовлені з горючих або здатних тліти матеріалів.

§  Розміщувати ближче ніж за 100 м від хвойного лісу, 50 м – змішаного, 20 м – листяного склади паливно-мастильних та інших горючих матеріалів, автозаправні станції та вогненебезпечні виробництва, смітники, житлові та виробничі приміщення.

§  Спалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду та на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу.

§  Залишати під час будівництва доріг, газопроводів, нафтопроводів, мереж електропередачі, зв`язку, радіофікації, інших комунікацій та об`єктів деревні залишки і горючі матеріали.

§  Звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.

Нагадуємо також про неухильне виконання  розпоряджень щодо обмеження на відвідування лісів на певних територіях Рівненської та Житомирської областей.

Пам’ятайте, окрім пожежної небезпеки ліс може приховувати вибухонебезпечні предмети.

Бережіть себе!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці