Чи вплине прорив дамби в урочищі Виспа (Житомирщина) на екосистему річки? Коментар фахівця Інспекції

29 березня 2023 року до Державної екологічної інспекції Поліського округу надійшла інформація про те, що невідомими особами було розрито боброві гатки, внаслідок чого вода хлинула в водойму урочища  Виспа, що поряд з смт Романів.

В результаті  підняття рівня води відбулося руйнування дамби. Вода пройшла потоком по землях сільськогосподарського призначення та узбіччям доріг.

Представники Інспекції виїхали ні місце події та провели його обстеження.

Наразі для встановлення винних у руйнуванні бобрової гаті подано звернення до правоохоронних органів. Саме від кількості зруйнованих гаток буде залежати об’єм заподіяних збитків.

«Говорити про серйозну шкоду, яку нанесено екосистемі, зарано, - прокоментував ситуацію Суспільному старший державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу, начальник Відділу державного екологічного нагляду (контролю) тваринного світу та біоресурсів  Сергій Федорчук. - Усі водні біоресурси зі ставу разом з водою пішли в річку Лісна. Оцінити збиток можна буде згодом. Щодо втраченого об’єму води, він за сприятливих погодних умов, може бути компенсований. У якихось додаткових заходах для збереження екосистеми зараз потреби нема».


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці