Заява Державної екологічної інспекції Поліського округу щодо ситуації зі сміттєзвалищем твердих побутових відходів с. Підлуби Ємільчинської селищної ради

4 квітня 2023 року під час засідання Тимчасової слідчої комісії було озвучено інформацію щодо начебто несанкціонованого сміттєзвалища твердих побутових відходів с. Підлуби Ємільчинської селищної ради та дано необ’єктивну оцінку діяльності Інспекції.

Оприлюднена інформація не відповідає дійсності з наступних причин.

Основним завданням Інспекції є здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням територіальними органами центральних органів виконавчої влади, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування вимог законодавства в частині здійснення делегованих їм повноважень, у тому числі з питань поводження з відходами.

Згідно Законів України «Про відходи» (пункти з), и) частини першої статті 21), «Про місцеве самоврядування в Україні» (стаття 33), здійснення контролю за раціональним використанням та безпечним поводженням з відходами на своїй території, ліквідацію несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів забезпечують органи місцевого самоврядування.

Сміттєзвалище твердих побутових відходів с. Підлуби Ємільчинської селищної ради є діючим (а не несанкціонованим, як стверджували представники ТСК). Воно включене до реєстру місць видалення відходів Управління екології та природних ресурсів Житомирської орблдержадміністрації за реєстраційним номером № 7.2 від 06.03.2003.

У межах своїх повноважень Інспекцією у попередні роки було здійснено низку заходів щодо контролю дотримання правил експлуатації зазначеного сміттєзвалища твердих побутових відходів.

Так, восени 2021 року Інспекцією проведено планову перевірку Ємільчинської селищнї ради Новоград-Волинського району, за результатами якої відповідальних посадових осіб селищної ради притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу, зокрема й посадових осіб Підлубинського старостинського округу – за порушення правил експлуатації сміттєзвалища.

Окрім того, по завершенню перевірки Ємільчинській селищній раді надано обов’язкову до виконання Вимогу з метою усунення виявлених порушень, а також приведення у відповідність до вимог чинного законодавства рішень та документів у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Під час рейдових заходів у червні 2022 року спеціалісти Інспекції повторно зафіксували порушення правил експлуатації місцевих сміттєзвалищ (місць видалення відходів) на підвідомчій території Ємільчинської селищної ради, у зв’язку з чим відповідальну посадову особу (заступника селищного голови) притягнуто до адміністративної відповідальності.

На даний час, згідно Постанови КМУ від 13.03.2022 №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану», проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду на період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 № 64 «Про введення воєнного стану в Україні», припинено.

Одним з напрямків роботи Інспекції під час воєнного стану є фіксація (в межах компетенції) наслідків агресії російської федерації, здійснення відповідних розрахунків шкоди, збитків і втрат, завданих навколишньому природному середовищу та природним ресурсам держави.

Однак питання контролю дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, зокрема, у сфері поводження з відходами, залишається на контролі інспекторів з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу.


Так, у зв’язку з припиненням проведення перевірок, розуміючи реальну ситуацію, коли органи місцевого самоврядування можуть не повною мірою здійснювати реалізацію наданих повноважень у сфері охорони навколишнього природного середовища, Інспекцією у 2022-2023 роках неодноразово направлялися рекомендації щодо проведення профілактичної роботи, листи, вимоги, попередження щодо неухильного виконання делегованих повноважень, недопущення та усунення порушень вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища на адреси сільських, селищних, міських рад Житомирської області, а саме: запити з вимогою створення постійно діючих комісій з питань поводження з безхазяйними відходами, щодо надання інформації про кількість виявлених та ліквідованих несанкціонованих звалищ відходів на підвідомчій території, щодо інформації про наявність схем санітарного очищення населених пунктів, щодо даних про паспортизовані місця видалення відходів та інформацію щодо прийнятих рішень про відвід земельних ділянок для розміщення відходів і будівництва об’єктів поводження з відходами (діючих та нових звалищ); лист з рекомендаціями щодо передбачення коштів на природоохоронні заходи під час формування та затвердження бюджету на 2023 рік; щодо необхідності дотримання вимог законодавства в частині здійснення щорічного перегляду паспортів місць видалення відходів за результатами спостережень, контрольних замірів, додаткових робіт тощо; щодо необхідності дотримання вимог законодавства в частині здійснення щорічного перегляду паспортів місць видалення відходів за результатами спостережень, контрольних замірів, додаткових робіт тощо; щодо вжиття вичерпних заходів реагування в частині поводження з відходами з метою недопущення загорань у пожежонебезпечний період.

Лише з початку 2023 року, за результатами звернень громадян, зокрема, на телефонну «гарячу лінію», моніторингу ЗМІ, рейдових заходів, Інспекцією на адресу органів місцевого самоврядування направлено близько 10 Вимог щодо ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ.

Також Інспекцією на адресу Ємільчинської селищної ради вже направлено Вимогу щодо неухильного виконання делегованих повноважень у сфері поводження з відходами, а саме дотримання правил експлуатації сміттєзвалищ.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці