Екологи нагадують: На збір березового соку потрібно мати дозвіл

Березень-квітень – час збору березового соку. Цей цілющий природний напій, у складі якого багато важливих мікроелементів, дубильні речовини і органічні кислоти, які не лише бадьорять, а й сприяють лікуванню багатьох хвороб, здавна популярний серед українців. Втім, знаючи про корисні властивості березового соку, багато хто нехтує правилами його добування, що  призводить до знищення дерев. Варварське ставлення до дерев карається законом.

Про особливості заготівлі березового соку, відповідальність за заподіяння шкоди природі Суспільному розповів начальник Відділу державного екологічного нагляду (контролю) природно-заповідного фонду, лісів та рослинного світу Державної екологічної інспекції Поліського округу Андрій Бенчук.


У ст. 9 Закону України Про рослинний світ зазначається: «У порядку загального використання природних рослинних ресурсів громадяни можуть збирати лікарську і технічну сировину, квіти, ягоди, плоди, гриби та інші харчові продукти для задоволення власних потреб, а також використовувати ці ресурси в рекреаційних, оздоровчих, культурно-освітніх та виховних цілях».

Тому масово деревні соки мають право заготовляти лише постійні лісокористувачі, а також підприємці, які отримують для цього спеціальний дозвіл – лісовий квиток, який дає право на добування соку у відведених місцях (для цього виділяється ділянка у лісі, маркуються дерева, які можна використовувати для роботи) з дотриманням встановлених правил заготівлі.

За самовільну заготівлю деревних соків у лісах передбачено відповідальність згідно ст. 70 КУпАП  та накладення штрафу на громадян від 17 до 51 грн.

Але, якщо заруба на дереві буде перевищувати 10% периметра дерева у кореневій шийці, окрім штрафу доведеться відшкодувати збитки державі. І тут вже йдеться про значні суми. Для прикладу, при пошкодженні кори стовбура берези діаметром 50 см, яка росте у лісі, від 10 до 30%  - передбачено штраф майже 6 тис. грн. Якщо відсоток ушкодження від периметра у місці пошкодження перевищує 30%, нараховані збитки можуть сягати майже 18 тис. грн.  

Заготівля деревних соків у межах населених пунктів також є порушенням –  пункту 4.2 Правил утримання зелених насаджень в населених пунктах, відповідальність за яке передбачено ст. 152 КУпАП та тягне за собою накладення штрафу на громадян від 850 до 1700 грн.

Суворо заборонено збирати березовий сік на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду. Відповідальність за зазначене порушення природо-охоронного законодавства передбачено статтею 91 КУпАП.

Не потребують дозволу на спеціальне використання природних рослинних ресурсів (с.10 Закону України «Про рослинний світ»):

власники земельних ділянок, на яких знаходяться об'єкти рослинного світу, крім тих, що занесені до Червоної книги України та Зеленої книги України;

користувачі (в тому числі орендарі) земельних ділянок, які їм надано для цільового призначення (ведення селянського (фермерського) господарства, особистого підсобного господарства, колективного садівництва, городництва, сінокосіння, випасання худоби, тощо.

Тобто заборона не стосується того випадку, коли ви збираєте березовий сік на власній присадибній ділянці.

Часто громадяни, збираючи сік самостійно, для власних потреб, можуть своїми діями спричинити загибель дерева. Зазвичай це стається тому, що люди не дивляться ні на вік дерева, ні на площі, де це можна робити. Як наслідок, у  стовбурі можуть розпочинатись процеси гниття, розвиток дереворуйнівних грибів і деревина втратить свої якості.

Як правильно збирати сік:

1. Оберіть підходящу березу: це має бути доросле дерево, для зручності бажано трохи нахилене. Березовий сік збирають з дерев, яким понад 30 років (діаметр стовбура перевищує 30 см). Чим старіше дерево, тим краще воно для збирання соку та й для дерева це не так небезпечно.

2. Відміряйте 1,5 метра від землі (на цій висоті сік найсмачніший) та зробіть отвір спеціальним свердлом або ножем, напрямком знизу вгору, так щоби березовий сік вільно стікав униз. У жодному разі не можна користуватися сокирою.  Глибина отвору може бути  2-3 сантиметри, залежно від товщини кори. Отвір робиться з північної сторони.

 3. В отвір вставте жерстяний «носик», по якому стікатиме сік, та направте його у скляну банку або відро, які встановіть під деревом. Аби тара не впала, її можна закріпити скотчем. Більше одного отвору не слід робити.

 4. Коли закінчите збір соку, зніміть носик та закрийте отвір спеціальним корком, аби рідина більше не витікала. Щоб рана на дереві швидше загоїлася, замажте її садовим варом.

5. За один день у великої берези можна взяти не більше 3 літрів соку. Якщо взяти більше, то дерево швидко виснажується й може загинути. З одного дерева можна збирати сік не більше 10 років поспіль.

6. Після закінчення сезону збору отвори змазують садовим варом, віконною замазкою, живичною пастою або глиною з вапном, аби в дерева "зажили рани".

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці