Держекоінспекція застерігає: штучні квіти і пластикові ритуальні атрибути – додаткова загроза довкіллю та здоров’ю людей

З наближенням поминальних днів знову набуває актуальності дискусія про те, які квіти нести на цвинтар - живі чи штучні, виготовлені з пластику. І хоча у багатьох містах України це питання регулюють відповідними рішеннями місцевої влади, які повністю забороняють торгівлю штучними квітами, проблема засмічення навколишнього середовища шкідливими як для природи, так і для людей «прикрасами» не зникає.

Тому Державна екологічна інспекція Поліського округу вкотре закликає бути свідомими і не створювати додаткових проблем ні собі, ні оточуючим людям.

Штучні квіти виготовляють із синтетичних пластмас, ниток та паперу, які оброблені парафіном. Сам процес виробництва  теж досить шкідливий, оскільки матеріалом для виготовлення слугують нафтопродукти. Яскравих барв вони набувають завдяки аніліновим фарбам, що є токсичними. Під впливом сонячних променів такі квіти здатні виділяти отруйні випари. У людей, які ненароком вдихнуть їх, може трапитися запаморочення чи напад ядухи. Також такі вінки й букети пожежонебезпечні й можуть легко спалахувати.

«Дуже актуальним і непростим залишається питання утилізації використаних штучних квітів, вінків, – розповідає головний спеціаліст Відділу державного екологічного нагляду (контролю) поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами Державної екологічної інспекції Поліського округу Ірина Дзюблик. – В наших реаліях їх або палять, або вивозять на сміттєвий полігон. В обох випадках – це небезпека як для людей так і для довкілля. Перед поминальними днями екологи отримують багато звернень про задимлення, яке йде від кладовищ. На порушників  складаються адмінпротоколи. Проте ситуація повторюється із року в рік».

При спалюванні штучних квітів виділяються небезпечні для здоров’я людини шкідливі речовини – фенол, формальдегід, оксиди азоту та  сірки та діоксини. У результаті територія навколо вогнища забруднюється у радіусі 24 кілометрів. Люди, які перебували поруч із місцем масового спалення, наражають своє здоров’я на серйозну небезпеку. Штучний пластик також небезпечно закопувати. Діоксини просочуються в ґрунт, розповсюджуються у воді, повітрі. Забруднення ґрунту діоксинами призводить до знищення майже всіх живих організмів, що мешкають в ньому. Крім цього, штучний пластик розкладається у землі до 200 років.

У всьому цивілізованому світі альтернатива всьому штучному та шкідливому вже давно знайдена.

Охайний вигляд могил та живі квіти і рослини, композиції з живої хвої,  прикрашені сухими плодами, сухими квітами та рослинами, які виглядають ефектно і не несуть ніякої шкоди довкіллю.

Пам'ятаймо про відповідальність перед наступними поколіннями, нашими дітьми та онуками за стан навколишнього середовища і несімо відповідальність за свої рішення щодня. Екосистема України в результаті російської агресії зазнала дуже великих збитків, не додаваймо своїми безвідповідальними діями їй ще більшої шкоди. Вшановуючи пам'ять про померлих, думаймо про живих.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці