КП "Народичікомунсервіс" за рішенням суду має відшкодувати завдані державі збитки через порушення водного законодавства

У період з 01.01.2019 по 31.12.2020 КП "Народичікомунсервіс" самовільно, за відсутності дозвільних документів, здійснило забір води з підземних водних свердловин в обсязі 74 049 куб.м.

Це та інші порушення підприємством Водного кодексу України  було задокументовано ще восени 2021 року в ході позапланової перевірки, проведеної Державною екологічною інспекцією Поліського округу.

 

На підставі складеного акту про порушення водного законодавства Інспекцією видано припис про усунення виявлених порушень, а керівника підприємства притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.  

 

Також Інспекцією було надіслано КП "Народичікомунсервіс" претензію про відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок самовільного водокористування за відсутності дозволу на спеціальне водокористування в сумі 103 276,14 грн, до якої додано обґрунтований розрахунок розміру збитків.

 

У зв'язку з невчиненням дій щодо стягнення збитків, Коростенська окружна прокуратура влітку 2022 року направила Інспекції повідомлення про звернення до суду з позовом про відшкодування шкоди.

 

Інспекція у свою чергу просила прокуратуру вжити заходи представницького характеру в інтересах держави, шляхом пред'явлення відповідного позову до КП "Народичікомунсервіс".

 

За результатами дослідження наявних у справі доказів, Господарський суд Житомирської області дійшов висновку, про те, що у діях відповідача наявні всі елементи складу правопорушення. Чинним законодавством передбачено безумовний обов`язок отримання господарюючими суб`єктами дозволу на спеціальне водокористування. При цьому спеціальний дозвіл на водокористування дає право суб`єкту на їх використання.

Разом з тим ще до звернення прокуратури з позовом у даній справі відповідачем частково було проведено оплату збитків, заподіяних державі.

Тому Ухвалою суду прийнято до розгляду заяву прокурора про зменшення позовних вимог.

 

73 000,00 грн збитків, завданих порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища  визнано судом правомірними, такими, що підтверджуються наявними в матеріалах справи доказами та підлягають задоволенню.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці