«Війна і довкілля: вивчити, зрозуміти, зберегти» - участь в екохабі до Дня довкілля

Представники Державної екологічної інспекції Поліського округу 19 квітня взяли участь в екохабі, організованому Комунальним закладом позашкільної освіти «Обласний еколого-натуралістичний центр» Житомирської обласної ради.

Головний спеціаліст Відділу державного екологічного нагляду (контролю) атмосферного повітря Сергій Дейсан розповів про діяльність Інспекції щодо фіксування шкоди, яку війна завдала екосистемі Житомирщини та обрахування збитків через забруднення земельних ресурсів, атмосферного повітря речовинами, які виділяються під час горіння складів паливно мастильних матеріалів, під час лісових та інших пожеж.



Так, лише внаслідок пожеж на нафтобазах, які знаходяться на території Житомирської області і були пошкоджені внаслідок ракетно-бомбових ударів агресора, в атмосферне повітря потрапило близько 13 200 тон забруднюючих речовин; загальна площа забруднених при цьому земель – понад 30 га. Ще понад 1,5 млн тон забруднюючих речовин додало горіння лісових та інших насаджень загальною площею понад 2 тис. га - в результаті ракетного обстрілу, здійсненого окупантами по лісах Житомирщини, постраждав лісовий фонд державних підприємств Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства. Також фахівцями Інспекції проведено обстеження місця падіння збитого літака поблизу Житомира та встановлено, що на загальній площі 0,9 га пошкоджено 652 дерева до ступеня припинення росту з наступним їх горінням. Загальний розміршкоди склав понад 4,5 млн грн.

Вогонь завдав непоправної шкоди природно-заповідному фонду України. Знищено понад 2 100 гектарів лісових насаджень на території заповідника «Древлянський», що у Народицькій ТГ. В.о. директора заповідника Микола Шелюк також долучився до заходу.

Загалом, сума шкоди, завданої довкіллю внаслідок неорганізованих викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, становить майже 15 млрд грн. Вражає сума шкоди, завданої внаслідок російської збройної агресії земельним ресурсам Житомирщини. Це понад 253 млн грн.  





Підготовлені матеріали та розрахунки передаються до Оперативного штабу при Державній екологічній інспекції України та правоохоронних органів з метою долучення до кримінальних справ та в подальшому стягнення збитків, нанесених довкіллю, з російської федерації.

Участь у екохабі, який проходив у змішаному форматі, взяли учні закладів загальної середньої освіти, вихованці закладів позашкільної освіти, науковці, педагоги, студенти, журналісти. Так, шеф-редактор програми «Факти» (телеканал ICTV) Орест Ребман розповів про роботу журналістів в умовах війни та документування екологічних злочинів.

Дякуємо директорці КЗПО, доктору педагогічних наук, професору Наталії Бордюг за гарну екологічну ініціативу! Усім учасникам – за цікаву розмову. Разом бережемо і захищаємо довкілля!


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці