За рішенням суду з ТОВ «Союз-Граніт» стягнуто шкоду, нанесену довкіллю

Ще восени 2018 року працівниками Державної екологічної інспекції Поліського округу було проведено плановий захід державного нагляду (контролю) щодо дотримання ТОВ  «Союз-Граніт» (що у Коростенському районі) вимог законодавства у сфері охорони навколишнього  середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.

Під час перевірки встановлено факт скидання підприємством у р.Радча (права притока р.Уборть) через меліоративний канал зворотних (кар’єрних) вод, внаслідок забору води із вибою Кишинського родовища гранітів. Дозвіл на спеціальне водокористування у підприємства був відсутній, про що складено відповідний акт.

За результатами перевірки Інспекцією також складено протокол про адміністративне правопорушення та на начальника кар’єру накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу.

Як зазначено у претензії, направленій Інспекцією ТОВ  «Союз-Граніт», обрахований розмір збитків, заподіяних державі, складає 37 575,74 грн. Але в місячний термін зобов’язання по відшкодуванню збитків порушником природоохоронного законодавства не було виконано.

Посилаючись на те, що претензія була залишена без відповіді, позов про стягнення збитків направлений до судових органів.

Господарський суд Житомирської області прийняв рішення стягнути з ТОВ «Союз-Граніт» на користь держави 37 575,74 грн збитків, завданих внаслідок самовільного водокористування за відсутності спеціального дозволу.

Інспекцією заподіяні збитки стягнуто з підприємства-порушника природоохоронного законодавства у примусовому порядку. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці