Продовжуємо роз'яснювальну роботу серед населення щодо заборони спалювання сухої рослинності


З метою недопущення спалювання рослинності та її залишків, а також запобігання виникненню пожеж та їх розповсюдження на прилеглі території і лісові насадження працівниками Державної екологічної інспекції Поліського округу систематично проводяться рейдові заходи, під час яких фахівці розповідають населенню про небезпеку, яку завдає шкідливий дим від спалюваного листя та рослинності, а особливо – відходів, наголошують на адміністративній відповідальність за порушення природоохоронного законодавства та закликають громадян дбайливо ставитися до навколишнього природного середовища.



На минулому тижні були проведені рейдові заходи проведено спільно з представниками Головне управління ДСНС України у Житомирській області.

В ході спілкування люди з розумінням реагували на аргументи представників Інспекції та рятувальників про те, що вогонь та дим шкодить здоров’ю людини, навколишньому середовищу, знищує усе живе, забруднює атмосферне повітря, а під час воєнного стану – дані дії становлять додаткову небезпеку, відволікають від виконання бойових завдань рятувальників, правоохоронців, чим знижують обороноздатність країни, отримували пам'ятки, в яких розписані правила безпеки.

Проте, як засвідчує практика, до порад і здорового глузду прислухаються не всі. Так, вже під час рейду було зафіксовано факт спалювання сухої рослинності.


Палія притягнуто до адміністративної відповідальності за ст.77-1 КУпАП.



Вкотре нагадуємо! Невинні на перший погляд спалювання можуть призвести до масштабних пожеж, загрожувати знищенням житлових будівель та життю людей. Вогняна стихія поглинає на своєму шляху все живе. Гинуть рослини, комахи, молодняк звірів та птахів. Регулярні підпали зменшують біорізноманітність та порушують природну рівновагу. Знищується унікальна заповідна рослинність.


Слід пам'ятати, що під час горіння листя та інших рослинних залишків у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які знижують імунітет людини, викликають алергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють негативний перебіг хронічних, а також сприяють розвитку онкологічних захворювань.

Під час згоряння однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасточок диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали, тощо, які осідають у легенях.


Звертаємось до кожного громадянина з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки, не спалювати суху траву та залишки рослинності, не провокувати таким чином пожежі, котрі можуть завдати не тільки чимало шкоди довкіллю, але і здоров’ю кожного з нас.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці