Коментар фахівців Інспекції щодо можливих причин загибелі товстолоба у Тетереві

На адресу Державної екологічної інспекції Поліського округу надійшов лист від Житомирського рибоохоронного патруля з проханням направити спеціаліста в район Гідропарку у Житомирі для відбору проб води у річці Тетерів та проведення лабораторних досліджень показників складу та властивостей води.

Приводом послужило повідомлення від громадян на телефонну «гарячу лінію» про загибель товстолоба у водоймі в зазначеному районі.   

Фахівці Інспекції виїхали на місце події та провели відбір проб води з річки Тетерів у районі Гідропарку – біля дитячого пляжу, поблизу Житомирської міської рятувальної служби на воді та біля кафе

Проведені спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю   лабораторні дослідження показників складу та властивостей води засвідчили, що вміст кисню у воді відповідає нормі.

Про те, що також могло призвести до загибелі риби, розповідає начальник Управління державного екологічного нагляду (контролю) біоресурсів, природно-заповідного фонду, лісів, рослинного та тваринного світу Житомирської області Андрій Бенчук.

«Аналізуючи можливі варіанти розвитку подій щодо загибелі товстолоба у річці Тетерів, слід зазначити, що саме цей вид риби має певний ареал існування. Так, на поведінку товстолоба можуть впливати різні фактори, починаючи від температури води та повітря, закінчуючи наявністю у тварин захворювань чи відсутністю їжі у необхідній кількості.

Також зміна хімічного складу води може викликати ослаблення риби, втрату здатності до орієнтації у просторі, що призводить до їх пасивного зносу течією води до берега.

На поведінку товстолоба можуть впливати захворювання, наприклад, міксоболез. У хворих товстолобів затримується зростання, різко знижується їх маса і коефіцієнт вгодованості, кількість еритроцитів, лімфоцитів, вміст гемоглобіну, збільшується число моноцитів. Вони стають млявими, плавають на поверхні води, підходять на приплив до берегів водойм, а взимку і ополонок, заковтують повітря, слабо або зовсім не реагують на наближення людини та інші подразники. Різко ослаблені риби залишаються на ділянках мілководдя біля берегів, втрачають координацію, опускаються на дно водойми і гинуть».



Наразі тривають лабораторні дослідження щодо можливого хімічного забруднення води у річці. У випадку виявлення перевищень Інспекцією буде вжито заходів реагування у межах наданих повноважень.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці