За рішенням суду майже пів мільйона грн шкоди, нанесеної лісовому господарству незаконною рубкою, перераховано на користь держави

Влітку 2021 року на території Кам’янського лісництва (Берегівська сільська ради Сарненського району)  було виявлено незаконну порубку 54 сироростучих дерев породи «береза».

За вказаним фактом складено акт огляду та направлено заяву до ВП ГУ НП у Рівненській області для проведення оперативно-розшукових дій по встановленню осіб, які здійснили незаконну порубку дерев.

ВП ГУ НП у Рівненській області за наслідками розгляду заяви було порушено кримінальне провадження за ознаками ст. 246 Кримінального кодексу України.

В ході проведення слідчих дій для розрахунку розмірів шкоди, заподіяної довкіллю незаконною порубкою дерев, органом досудового слідства було залучено фахівців Інспекції, які нарахували шкоду на суму  415 819 грн 56 коп.

За клопотанням Інспекції про вжиття заходів представницького характеру щодо невиконання вимог закону та бездіяльності лісництва, що призвело до збитків державі, керівник Сарненської окружної прокуратури звернувся до Господарського суду з позовом в інтересах держави в особі Березівської сільської ради Сарненського району Рівненської області до Спеціалізованого сільськогосподарського кооперативу «Селянський ліс» про відшкодування шкоди, завданої порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

Суд першої інстанції 14 листопада 2022  року  позов задовольнив частково, з урахуванням висновку інженерно-екологічної експертизи, виходячи з того, що ССК «Селянський ліс», як постійний лісокористувач, не дотримавшись вимог законодавства в частині забезпечення охорони та захисту лісових насаджень, допустив самовільну порубку на підпорядкованій йому території, не забезпечив збереження не призначених для порубки дерев, не здійснив комплекс заходів, спрямованих на збереження лісів від незаконних порубок, не запобіг порушенням законодавства у сфері охорони, захисту, використання та відтворення лісів, своєчасно не виявив таких порушень і не вжив відповідних заходів щодо їх усунення.

Проте ССК «Селянський ліс», не погодившись з прийнятим рішенням, оскаржив рішення суду першої інстанції у Північно-західному апеляційному господарському суді.

22 березня 2023 року Постановою Північно-західного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу Спеціалізованого сільськогосподарського виробничого кооперативу "Селянський ліс" було залишено без задоволення.

В травні 2023 року ССК «Селянський ліс» відшкодував завдані державі збитки в повному обсязі, перерахувавши 415 819 грн 56 коп. шкоди, заподіяної порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці