Зустріч з естонськими колегами у Таллінні – обмін досвідом, домовленості про розширення співпраці

Під час візиту до Естонії у складі делегації ВР України начальник Державної екологічної інспекції Поліського округу провів низку зустрічей з представниками Комісії по навколишньому середовищу Парламенту Естонії, Департаменту навколишнього середовища Міністерства екології Естонії (здійснює в Естонії повноваження і функції, аналогічні Екоінспекції України) та мав нагоду особисто висловити подяку колегам за надані Інспекції під час поїздки делегації на чолі з міністром закордонних справ Естонії Маргусом Цахкна на Житомирщину транспортні засоби та обладнання, які допомагають у фіксації злочинів росії проти довкілля. 



«Це суттєвий внесок у реалізацію формули миру Президента України Володимира Зеленського, де окремим пунктом прописано необхідність негайного захисту природи від наслідків військової агресії,  і великий крок до нашої спільної Перемоги!», - акцентує Євгеній МЕДВЕДОВСЬКИЙ.



Сторони обмінялися інформацією щодо діяльності підрозділів, які займаються питаннями державного екологічного контролю як в Україні, так і в Естонії, обговорили різні аспекти діяльності, зокрема, щодо роботи українських фахівців в умовах воєнного стану, існуючих процедур та методик обрахування шкоди, нанесеної довкіллю військовими діями країни-агресора. 



Також сторони обговорили можливість подальшої співпраці  між Україною та Естонією в галузі екології та природоохоронних заходів, реалізації низки спільних проєктів, спрямованих на захист довкілля та природних ресурсів, акцентували на можливості відрядження українських та естонських фахівців для обміну досвідом, зокрема, й щодо реагування на виклики, що виникають внаслідок гуманітарних та екологічних катастроф, подібних тій, що сталася в результаті підриву дамби Каховської Гідроелектростанції.

Євгеній Медведовський презентував естонським колегам офіційний вебресурс і мобільний додаток ЕкоЗагроза, завдяки якому кожен має можливість отримати в онлайн-режимі достовірну інформацію про стан повітря, води, ґрунтів, а також повідомити про всі факти екологічних злочинів проти довкілля, свідками яких вони стали. 

Застосунок, розроблений Міністерством захисту довкілля і природних ресурсів України за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та партнерів, викликав у Естонії жвавий інтерес.

Зустріч була ефективною та відкрила перспективи для подальшої співпраці між Україною та Естонією в галузі екології та природоохоронних заходів. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці