Майже 95 тис грн штрафів з початку року за порушення правил пожежної безпеки в лісах, на сільгоспугіддях – Екоінспекція

З початком пожежонебезпечного періоду Держекоінспекція посилила контроль за дотриманням лісокористувачами, агропідприємствами, фермерами та населенням вимог пожежної безпеки у лісових масивах, на торфовищах, сільськогосподарських угіддях та інших територіях, що перебувають у користуванні, а також щодо недопущення спалювання стерні, сміття та залишків рослинності.

З метою попередження та виявлення порушників правил пожежної безпеки працівниками Інспекції на території Житомирської та Рівненської областей спільно з працівниками правоохоронних органів та працівниками підрозділів ДСНС проводяться заходи контролю та попередження населення щодо небезпеки самовільного випалювання сухої рослинності, зокрема, профілактичні бесіди з громадянами різних вікових категорій з приводу негативних наслідків спалювання сухостою для природи, а  також акцентується на адміністративній відповідальності за порушення, а саме:

-  згідно ст. 77-1 КУпАП розмір штрафів за порушення вимог пожежної безпеки через випалювання стерні, луків, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення для громадян становить від 3060 грн. до 6120 грн. і на посадових осіб – від 15300 до 21420 грн.;

- ті самі дії, вчинені в межах території та об'єктів природно – заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 6120 до 12240 грн. і на посадових осіб – від 21420 до 30600 грн.

Крім того, згідно зі ст. 245 ККУ «Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу» порушник може нести і кримінальну відповідальність.

Також варто зазначити, що з початку року станом на 10 липня працівниками Інспекції на території Житомирської області виявлено:

-  28 порушень вимог пожежної безпеки;

-  на порушників природоохоронного законодавства складено 22 протоколи за ст. 77 КУпАП (Порушення вимог пожежної безпеки в лісах) та накладено адміністративні стягнення у вигляді штрафу на загальну суму 33 тис. 660 грн.;

- 6 протоколів складено за статтею 77-1 КУпАП (Випалювання стерні, луків, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, тощо) на суму 18 тис. 360 грн.

На території Рівненської області виявлено:

-  27 порушень вимог пожежної безпеки;

-  на порушників природоохоронного законодавства складено 26 протоколів за ст. 77 КУпАП та накладено адміністративні стягнення у вигляді штрафу на загальну суму 39 тис. 780 грн;

- 1 протокол складено за статтею 77-1 КУпАП на суму 3 тис. 060 грн.

Вкотре наголошуємо:

Випалюючи сухостій або сміття на відкритій території, провокуючи пожежу у лісовому масиві, ви не лише порушуєте законодавство, а й відволікаєте від виконання бойових завдань підрозділи ДСНС України, військових та правоохоронців, а відтак знижуєте обороноздатність країни.

Пам’ятайте, що спалювання сухої трави чи сміття у воєнний час прирівнюється до диверсій! Це передбачає кримінальну відповідальність.

Будьте свідомими! Не допомагайте ворогу своїми безвідповідальними діями і злочинним недбальством!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці