Під контролем представника Інспекції на Рівненщині здійснено планові наукові дослідження гніздової популяції підорлика великого

Впродовж 18-19 липня 2023 року науковцями Рівненського природного заповідника та Українського центру дослідження хижих птахів в рамках міжнародних проектів здійснено планові наукові дослідження гніздової популяції підорлика великого (Aquila clanga).

 

Тимчасові вилучення з природного середовища особин підорлика великого здійснено під контролем представника Державної екологічної інспекції Поліського округу та в межах отриманих лімітів, затверджених Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів.

 

З 2012 року Рівненський природний заповідник за участі різних наукових, громадських організацій здійснює моніторинг даного виду.

 

Предметом дослідження в поточному році було мічення пташенят підорлика великого кольоровими і металевими кільцями Українського центру кільцювання з метою вивчення міграції, тривалості життя, стану локалізації популяції на території Рівненського природного заповідника, а також спостереження за гніздовим життям виду за допомогою фото пасток, що були встановлені на гнізда ще в березні поточного року.

 

Тимчасово вилучені особини повернуті в живому вигляді у місця їх відлову.

 

До відома: Підорлик великий (Aquila clanga) – денний хижий птах, який занесений до Червоної книги України, охороняється на міжнародному рівні і має статус глобально вразливого виду. Ядро української популяції знаходиться в болотних екосистемах Рівненського природного заповідника. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці