Інспекція застерігає: не провокуйте пожежі у природних екосистемах, бережіть довкілля!

Суха і спекотна погода, яка, за прогнозами синоптиків, протримається ще близько тижня, стає серйозним іспитом не лише для людей, а й для природи. Особливо у зв’язку з високим рівнем пожежної безпеки.

 

З початку року на території Житомирської області зафіксовано пожежі в лісових масивах площею понад 14 га, на торфополях зафіксовано займання площею 3 га, внаслідок спалювання сухої трави, чагарників, сміття вигоріло понад 241 га.

На Рівненщині лісові пожежі охопило площу майже 50 га, горіло понад 1 га торф’яників, на майже 26 га займання сталися через спалювання сухостою.

 

Найчастіше пожежі в екосистемах виникають через легковажність людей. Особливо — власників земельних ділянок та дачників, які, попри застереження про небезпеку і відповідальність за порушення правил пожежної безпеки, спалюють сміття та залишки сухостою. Саме з таких осередків вогню найчастіше виникають наймасштабніші пожежі, які становлять загрозу приватним житловим будинкам та завдають непоправної шкоди довкіллю.

При пожежі в зелених насадженнях гине безліч тварин, птахів та комах, які не здатні самостійно врятуватись. Хтось з них згорає, а хтось задихається від їдкого диму.

 

Інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу постійно, зокрема, і спільно з працівниками правоохоронних органів та працівниками підрозділів ДСНС постійно проводяться профілактичні бесіди з громадянами щодо негативних наслідків спалювання сухостою для природи, а також акцентується на тому, що спалювання сухої трави чи сміття у воєнний час прирівнюється до диверсій!

 

Це передбачає кримінальну відповідальність за статтею 245 Кримінального кодексу України. Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом карається штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

 

З початку року працівниками Інспекції на порушників природоохоронного законодавства на Житомирщині складено 25 протоколів за ст. 77 КУпАП (Порушення вимог пожежної безпеки в лісах) та накладено адміністративні стягнення у вигляді штрафу на загальну суму понад 38 тис грн.

7 протоколів складено за ст. 77-1 КУпАП (Випалювання стерні, луків, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, тощо), сума накладених штрафів – понад 21 тис. грн.

 

На Рівненщині на порушників природоохоронного законодавства складено 31 протокол за ст. 77 КУпАП та накладено адміністративні стягнення у вигляді штрафу на загальну суму понад 47 тис.

7 протоколів складено за статтею 77-1 КУпАП на суму понад 21тис. грн.

 

Інспекція закликає громадян об’єднати зусилля у боротьбі з несанкціонованим випалюванням сухої рослинності.

 

Якщо ви стали свідком такого правопорушення, викликайте на місце події працівників правоохоронних органів за телефоном «102» або телефонуйте на гарячу лінію Інспекції:

068-717-03-34; +38 (0412) 46-49-54 (Житомирська область)

098-429-86-90; (0362) 64-20-62 (Рівненська область)


Спільними зусиллями збережімо природу!

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці