Суд апеляційної інстанції зобов’язав Звягельську міську раду відшкодувати державі понад 277 тис грн через порушення правил щодо поводження з твердими побутовими відходами

У період з 19.10.2021 по 29.10.2021 року Інспекцією здійснено захід державного нагляду (контролю) дотримання вимог природоохоронного законодавства Звягельською міською радою, в результаті якого виявлено факти порушення правил щодо поводження з твердими побутовими відходами, що призвело до засмічення двох відкритих земельних ділянок (без асфальтобетонного чи іншого твердого покриття, що виключало б можливість фільтрації рідкої частини відходів у ґрунт та інфільтрацію ґрунтових вод) на території Великомолодківського старостинського округу, за межами с. Груд, та Пилиповицького старостинського окургу, за межами с. Пилиповичі.

Інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу також відібрано проби ґрунтів на ділянках, проведено їх дослідження у Відділі інструментально-лабораторного контролю та виявлено перевищення вмісту хімічних речовин – амонію (обмінний), заліза (рухомі форми), фосфору (загальний) та хлоридів.

У зв’язку з задокументованим порушенням вимог природоохоронного законодавства Звягельській міськраді направлено претензію про відшкодування обрахованої Інспекцією шкоди, завданої державі, у сумі 277 795,43 грн.

Однак вказана претензія була залишена без задоволення, що стало підставою для звернення до суду.

09.05.2023 рішенням Господарського суду Житомирської області у позові Інспекції до Звягельської міськради було відмовлено.

Інспекція оскаржила зазначене рішення у апеляційній інстанції.

Рішенням Північно-західного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу Інспекції було задоволено, рішення Господарського суду – скасовано з вимогою прийняти нове рішення.

Постанова суду набирає законної сили з дня її прийняття.

У випадку невиконання рішення суду Звягельською міською радою в добровільному порядку, Інспекція буде вимушена звернутися до Державної виконавчої служби для примусового стягнення шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці