Інспекція закликає громадян не провокувати пожеж у природних екосистемах!

Суха спекотна погода, яка стала справжнім випробовуванням і для людей, і для природи, за прогнозами синоптиків, в Україні протримається до кінця серпня.

За умов рекордно високих температурних показників Інспекція вкотре застерігає: через надзвичайно високу пожежну небезпеку вкрай важливо не допустити виникнення пожеж та їх розповсюдження на лісові насадження, торфовища, населені пункти.

Для цього достатньо під час пожежонебезпечного періоду дотримуватися таких правил:

- не спалювати суху рослинність та її залишки;

- не розпалювати відкритий вогонь поблизу лісу та на полях;

- не залишати недопалки та сірники на сухій трав’янистій підстилці.

З метою уникнення лиха, рекомендуємо утриматися від відвідування лісів на транспортних засобах. Відпочиваючи на природі, подбайте про те, щоб ваш відпочинок був максимально безпечним і для вас, і для навколишнього середовища.

Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу з метою недопущення спалювання сухої рослинності та її залишків, а також запобігання виникненню пожеж та їх розповсюдження на прилеглі території і лісові насадження систематично проводяться рейдові заходи, серед населення проводиться роз’яснювальна робота щодо заборони випалювання сухої рослинності та її залишків.

Нагадуємо і про відповідальність, передбачену законодавством України:

- за знищення або пошкодження рослинності зловмиснику загрожує штраф розміром від 3060 до 6120 гривень, а для посадових осіб — від 15 300 до 21 420 гривень.

- за ті самі дії, вчинені на території заповідників, паліям загрожуватиме штраф у розмірі від 6120 до 12 240 гривень 

Люди, які спалюють суху рослинність, мабуть, не до кінця усвідомлюють, що в країні війна і нашій землі і так достатньо пожеж від авіаударів та бомб російських окупантів. Попереджаємо, що в умовах воєнного часу умисний підпал з метою нанесення збитків може прирівнюватись до диверсійної діяльності, що є кримінальним злочином! Такі дії передбачають покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

Якщо ви опинилися в осередку пожежі на відкритій місцевості:

- не панікуйте та не тікайте від полум’я, а йдіть від вогню проти вітру, закривши голову і обличчя одягом;

- якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість або галявину, зайдіть у водойму чи накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що знаходиться низько над поверхнею землі – повітря тут менш задимлене;

- під час гасіння пожежі не відходьте далеко від доріг та просік, не втрачайте з виду інших учасників гасіння пожежі, підтримуйте з ними зв’язок за допомогою голосу;

- будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитися і травмувати вас;

- особливо будьте обережні у місцях торф’яних пожеж, враховуйте, що там можуть створюватися глибокі прогари, тому пересувайтеся, за можливістю, перевіряючи палицею глибину шару, що вигорів;

- після виходу з осередку пожежі повідомте місцеву адміністрацію та ДСНС про пожежу.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! ПОПЕРЕДИТИ ПОЖЕЖУ НАБАГАТО ПРОСТІШЕ, НІЖ ЗАГАСИТИ!

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці