Начальник відділу державного екологічного нагляду (контролю) поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами Оксана Хаванська у програмі Українського Радіо - про реформу галузі управління відходами, ініційовану ЗУ «Про управління відходами»

Згідно з ЗУ «Про управління відходами», який набув чинності 9 липня 2023 року, в Україні впроваджується ієрархія управління відходами, пріоритетними напрямками якої є запобігання утворенню відходів, їх повторне використання та відновлення (рециклінг), і лише потім – видалення, у тому числі захоронення на полігонах, які відповідають вимогам екологічної безпеки.

Цей закон спрямований на введення нормативно-правового регулювання в галузі управління відходами, що відповідає вимогам відповідних директив Європейського Союзу.  Він запускає реформу управління відходами в Україні, яка є важливою і по-справжньому історичною подією. Адже вона передбачає наближення принципів роботи до європейських стандартів, використання сучасних підходів до збору, сортування, переробки та утилізації відходів. Її успішне впровадження сприятиме збереженню природних ресурсів, зменшенню забруднення довкілля, розвитку економіки.

Протягом останніх кількох місяців було оприлюднено низку Постанов КМУ, які регулюють питання управління відходами. Також оприлюднені проекти документів, які наберуть чинності незабаром і дадуть більш чіткі настанови до дій зацікавлених сторін.

У програмі Українськогорадіо. Рівне начальник відділу державного екологічного нагляду (контролю) поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами Оксана Хаванська  акцентує на головних пріоритетах реформи галузі управління відходами, відповідає на найбільш поширені запитання, якими вона може супроводжуватися та акцентує на ролі Інспекції у процесі її реалізації.

Ø Куди можна повідомити про факти порушення вимог природоохоронного законодавства ?

Ø У яких громадах найбільше скарг і неврегульованих ситуацій у сфері поводження з відходами?

Ø Яким є порядок виявлення та облік відходів, власник яких не встановлений?

Ø Якою є процедура відшкодування збитків, якщо власник відходів встановлений?

Ø Чому саме на органи місцевого самоврядування покладається відповідальність за безпечне поводження з відходами та ліквідацію несанкціонованих і неконтрольованих звалищ на підпорядкованій території?

Ø Чи можна самостійно, шляхом компостування обробляти біовідходи на присадибних, дачних і садових ділянках, і за якими правилами?

Відповіді на ці та низку інших актуальних питань – шукайте за посиланням.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці