Суд визнав вимогу Екоінспекції щодо відшкодування жителем Коростенщини мільйонних збитків, нанесених довкіллю, законною

Завдяки злагодженим діям Екоінспекції, органів прокуратури та поліції вину жителя Ушомирської сільської ради Коростенського району, який своїми діями спричинив забруднення ґрунтів хімічними речовинами та тим наніс довкіллю  мільйонних збитків, у суді першої інстанції доведено.

Нагадаємо, ще у січні 2021 року в ході проведених заходів державного контролю на території  с. Купище Коростенського району Житомирської області, на земельній ділянці, що не облаштована протифільтраційними конструкціями, державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу було зафіксовано факт зберігання небезпечних відходів та хімічних речовин у металевих та пластикових бочках поряд із житловим будинком.

Також виявлено місця видалення небезпечних відходів та хімічних речовин на відкритий ґрунт, з метою очищення бочок та їх подальшого продажу. Результатом стало забруднення ґрунтів хімічними речовинами, вміст яких перевищує природний фон, та знищення рослинного покриву.

У результаті проведених у Відділі інструментально-лабораторного контролю досліджень проб ґрунтів виявлено перевищення вмісту амонію обмінного, сульфатів, фосфору (рухомі форми) та хлоридів, про що складено протокол.

На підставі зібраних матеріалів фахівцями Інспекції розраховано загальний розмір нанесеної довкіллю шкоди, який склав  1 134 116,76 грн.

Коростенською прокуратурою за матеріалами Інспекції було порушено кримінальне провадження та оголошено про підозру у вчиненні злочину.

В подальшому Коростенською прокуратурою виділено в окреме провадження матеріали в частині примусового стягнення шкоди з власника небезпечних відходів та хімічних речовин та в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції Поліського округу заявлено позовну заяву до суду на вказану суму, яку задоволено у повному обсязі.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці