Прямий ефір телеканалу Рівне 1 програма "Без цензури"

    09.09.2019 року в прямому ефірі телеканалу Рівне 1 в програмі "Без цензури" обговорювали питання самовільного випалювання стерні та іншої сухої рослинності яка є на території Рівненської області.


   В обговоренні даного питання прийняв участь начальник відділу екологічного контролю природо заповідного фонду лісів та рослинного світу Державної екологічної інспекції Поліського округу Олег Семенюк та представник з ДСНС в Рівненській області.

    Глядачам були наведені конкретні приклади пожеж із загибеллю та травмуваннями громадян під час спалювання сухої рослинності та сміття на власних присадибних ділянках у населених пунктах області. Окремо розповіли про адміністративну та кримінальну відповідальність за незаконні пожежі у природних екосистемах.


   Так, згідно ст.77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за випалювання стерні, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя на сільськогосподарських землях, вздовж автомобільних доріг і залізниць, у парках, зелених насадженнях та газонів у населених пунктах передбачено штраф у розмірі від 170 до 340 грн. для громадян і від 850 до 1190 грн. для посадових осіб. При цьому випалювання рослинності в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 680 грн. і на посадових осіб - від 490 до 1700 грн. За порушення вимог пожежної безпеки в лісах ст.77 КУпАП передбачено відповідальність у вигляді накладення на штрафу на громадян від 17 до 51 грн. і на посадових осіб - від 51 до 170 грн.       Однак, якщо такі дії призвели до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, то цією ж статтею передбачено відповідальність у вигляді накладення адмінстягнення на громадян від 51 до 170 грн. і на посадових осіб - від 119 до 204 грн.
    Зокрема, нагадаємо про штрафи за порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення – тягне за собою на собою на громадян та посадових осіб – від 340 грн. до 1360 грн., громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від 850 грн. до 1700 грн.


    Державна екологічна інспекція Поліського округу закликає громадян бути свідомими та не випалювати суху рослинність.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці