За скиди неочищених стічних вод підприємство Рівненщини відшкодувало понад 350 тис. грн. завданих збитків

В ході проведення позапланової перевірки дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища у діяльності Комунального підприємства Сарненської міської ради "Екосервіс", Державною екологічною інспекцією Поліського округу  було встановлено, що в період з 01.03.2021 року по 06.12.2021 року КП  "Екосервіс" здійснювало скид зворотних вод з перевищенням встановлених дозволом на спеціальне водокористування нормативів ГДС по азоту амонію, БСК5, ХСК, завислих речовин, нітратах, нітритах, сульфатах, фосфатах, хлоридах.

«Наслідком такого скиду стало забруднення річки Случ, що є порушенням вимог статей 44, 70, 95 Водного кодексу України, – розповідає начальник Інспекції Євгеній Медведовський. – Розмір збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів, склав 362 тис. 411 грн».

В січні 2022 року Інспекцією КП «Екосервіс» на зазначену суму виставлена претензія, де підприємству пропонувалось відшкодувати збитки в місячний термін у добровільній формі.

Зважаючи на те, що в запропоновані Інспекцією терміни підприємство не сплатило завданих державі збитків та керуючись статтею 23 Закону України «Про прокуратуру», Інспекція матеріали перевірки скерувала до прокуратури Рівненської області з проханням звернутися з позовом до суду для примусового їх стягнення.

Заступник керівника Рівненської обласної прокуратури звернувся до Господарського суду Рівненської області в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції Поліського округу з позовом до КП Сарненської міської ради "Екосервіс" про стягнення в сумі 362 тис. 411 грн.

За результатами розгляду матеріалів справи Господарським судом винесено рішення щодо задоволення позову в повному обсязі.

На початку березня 2023 року Інспекцією судовий наказ скеровано до Сарненського ВДВС у Сарненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції,  а вже в кінці березня 2023 була винесена постанова про відкриття виконавчого провадження.

В грудні 2023 року винесено нову  постанову - про закінчення виконавчого провадження у зв’язку з повним фактичним її виконанням.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці