Екоінспекція закликає представників органів місцевого самоврядування через веб-ресурс ЕкоЗагроза активніше долучатися до боротьби за безпечне довкілля

19 січня 2024 року заступник начальника Державної екологічної інспекції Поліського округу Петро Колодич взяв участь у нараді  під головуванням першого заступника голови Рівненської ОВА Сергія Подоліна за участю директора Департаменту екології та природних ресурсів Володимира Захарчука, представників структурних підрозділів, керівників та представників територіальних громад Рівненщини, представників контролюючих органів та наглядових органів Рівненської області.

На нараді розглядалось питання ефективності роботи щодо запобігання порушень природоохоронного законодавства на території Рівненської області.

Окрема увага була приділена порядку фіксації фактів заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу внаслідок  збройної агресії російської федерації та подій, не пов’язаних з військовими діями.

Представники Інспекції детально розповіли про роботу веб-ресурсу ЕкоЗагроза, розробленого Міністерством захисту довкілля і природних ресурсів України за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та партнерів, завдяки якому кожен зможе дізнатись достовірну інформацію про стан повітря, води, ґрунту та інші актуальні екологічні дані та подати своє електронне звернення про факти порушення природоохоронного законодавства. (Увійти на вебресурс можна за посиланням  ecozagroza.gov.ua.  Для зручності можна завантажити застосунок).

З початку роботи офіційного веб-ресурсу і мобільного додатку ЕкоЗагроза, розроблених Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України за підтримки Міністерства цифрової трансформації України, жителями Рівненщини вже зареєстровано 11 електронних звернень.

«Сума збитків, завданих екосистемі Рівненщини за майже два роки повномасштабного вторгнення Росії в Україну становить 760 млн. грн (19,7 млн доларів), - наголосив Петро Колодич. - На підставі електронних звернень, отриманих через «ЕкоЗагрозу», спеціалісти Інспекції здійснюють фіксацію фактів екологічних порушень, займаються обстеженням місць подій, складають акти огляду територій та проводять розрахунки збитків. Отримані матеріали в подальшому можуть слугувати доказами для визначення ступеня забруднення довкілля, кваліфікації вчиненого злочину, обчисленню шкоди екологічних злочинів, встановлення та притягнення до відповідальності винних осіб».

Еконіспекція закликає представників органів місцевого самоврядування активніше доєднуватися до екологічного напрямку нашої боротьби з ворогом. Використовуючи і наповнюючи фактами додаток Екозагроза, ми робимо свій внесок в реалізацію Формули миру Президента України Володимира Зеленського та закладаємо основу до екологічно чистого довкілля після нашої Перемоги.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці