Держекоінспекція Поліського округу підбиває підсумки 2023 року: на захисті держави, довкілля, майбутнього!

Став історією ще один рік нашого життя. Попри складні умови воєнного стану, численні виклики і загрози, спричинені бойовими діями, колектив Державної екологічної інспекції Поліського округу, не зупиняв роботу. 11 наших колег (а це кожен десятий працівник Інспекції) сьогодні зі зброєю в руках захищають країну. Ми ж продовжуємо виконувати свої функції, до яких додалося фіксування воєнних злочинів проти довкілля, розрахунок збитків, завданих навколишньому середовищу діями агресора та формування доказової бази для стягнення з росії репарацій у міжнародних судах за вчинений екоцид на українській землі.

Так, сума збитків, завданих екосистемі Житомирщини за майже два роки повномасштабного вторгнення Росії в Україну, становить 16,7 млдр грн (427,6 млн доларів), Рівненщині - 760 млн. грн (19,7 млн доларів).

Як мінімум 5 об'єктів важкої промисловості пошкоджені та забруднюють навколишнє середовище.

Непоправної шкоди лісовому, природно-заповідному фонду, водним артеріям Полісся.

На жаль, продовжуємо фіксувати і численні порушення природоохоронного законодавства, не пов’язані з війною – поки наші мужні воїни боронять країну від агресора, знаходяться бажаючі заробити на незаконній вирубці лісів, браконьєрстві, маємо непоодинокі випадки порушення правил поводження з відходами, тощо.

Загалом, протягом січня-грудня 2023 року

Ø проведено 971 ресурсних заходів державного нагляду (контролю).

 

Важливим напрямком своєї діяльності Інспекція визначає забезпечення поповнення державного бюджету в умовах дії воєнного стану в країні. Адже це питання національної безпеки, належного фінансування ЗСУ, відновлення зруйнованої війною країни, допомоги постраждалим від військових дій, додержання державою низки важливих соціальних зобов’язань і орієнтирів.

 

В результаті проведених перевірок та рейдів

Ø складено 1586 адмінпротоколів (789 – Житомирщина, 797 – Рівненщина).

До адміністративної відповідальності у вигляді штрафів

Ø притягнуто 1546 особу (767 і 779 відповідно по областях); 

Ø сума накладених штрафів склала 437,5 тис. грн.;

Ø стягнуто понад 427 000 грн.

 

Загальна сума розрахованих збитків, заподіяних державі внаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства – 39 385 256 грн., із них 7 584 890 грн.-  невстановленими особами.

Пред’явлено до сплати 154 претензії на суму 29 556 416 грн., стягнуто 137 на суму 6 355 628  грн.

25 матеріалів передано до правоохоронних органів.


Більше про підсумки роботи Державної екологічної Інспекції Поліського округу за 2023 рік за окремими напрямками діяльності розповімо у наступних публікаціях.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці