Територіальні громади Бердичівського району долучаються до ЕкоЗагрози: розповідаємо, демонструємо, закликаємо до співпраці!

7 лютого 2024 року начальник відділу державного екологічного нагляду (контролю) земельних ресурсів та надр Державної екологічної інспекції Поліського округу, старший державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Ірина Дзюблик провела нараду з  головами та представниками територіальних громад Бердичівського району, яка відбулась під головуванням начальника Бердичівської РВА Людмили Димидюк.



Під час наради Фахівці Інспекції детально розповіли представникам органів місцевого самоврядування про роботу інформаційного веб-ресурсу ЕкоЗагроза, який є стандартизованою формою для автоматичного збору та фіксації інформації про екологічні загрози в режимі реального часу, з географічною прив’язкою до місцевості, а також містить дані моніторингових систем про стан довкілля, рівень радіаційного забруднення по всій Україні та актуальні факти екологічних загроз.





Зокрема, особлива увага була приділена висвітленню алгоритму завантаження додатку та покрокової інструкції щодо подання інформації про факти порушення природоохоронного законодавства.

Присутнім було запропоновано переглянути відеопрезентацію інформаційного вебресурсу та повідомлено про його перші підсумки роботи у Житомирській області.

Також представники громад отримали інформаційні буклети з роз’ясненнями щодо діяльності вебресурсу, які вони зможуть презентувати у громадах.








У рамках наради також представники Інспекції розповіли про зміни природоохоронного законодавства, зокрема у питанні поводження з відходами. Так, було акцентовано на основних функціях органів місцевого самоврядування у цій сфері та питанні приведення у відповідність системи управління відходами у територіальних громадах у розрізі Закону України «Про управління відходами» № 2320-ІХ від 20 червня 2022 року, який набув чинності з 9 липня 2023 року.

Цей Закон наближає нормативно-правове регулювання відносин у сфері управління відходами до вимог відповідних директив ЄС та спрямований на покращення стану навколишнього середовища і створення відповідної інфраструктури об’єктів управління відходами.

Представники громад мали можливість поставити свої питання щодо порушених проблем та отримати консультації фахівців, зокрема, і щодо планових заходів контролю органів місцевого самоврядування в частині здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади, зокрема щодо додержання вимог природоохоронного законодавства, які проводить Інспекція в області.

На завершення начальник Бердичівської РВА Людмила Димидюк подякувала начальнику Державної екологічної інспекції Поліського округу Євгенію Медведовському за ініціативи зустрічі, а виступаючим – за корисну і детальну інформацію.


Довідково:

Посилання на вебресурс ЕкоЗагроза https://ecozagroza.gov.ua

GooglePlay – завантажити додаток:https://bit.ly/ecozagroza_googleplay

AppStore – завантажити додаток:https://apple.co/3P7pyJ8

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці