Залучення фахівців Інспекції до слідчих дій у якості спеціалістів. Захист довкілля в умовах військових дій – наша спільна відповідальність!

Фахівці Державної екологічної інспекції Поліського округу у рамках статті 71 Кримінального процесуального кодексу України регулярно залучаються правоохоронними органами у якості спеціалістів до слідчих дій, які здійснюють  у рамках кримінальних проваджень, відкритих органами СБУ, прокуратури, поліції за фактами порушення природоохоронного законодавства в галузі охорони земельних та водних ресурсів, користування надрами, проводять обстеження лісових насаджень та здійснюють обрахунки шкоди через незаконні порубки дерев, тощо.

Загалом, за 12 місяців 2023 року спеціалісти Інспекції були залучені правоохоронними органами Житомирської, Рівненської, а також Хмельницької, Черкаської та Одеської областей у 127 кримінальних провадженнях, 4 із яких пов’язані з наслідками російської агресії.

Сума розрахованих збитків склала понад 220 млн 340 тис. грн.

22 млн 360 тис  – через наслідки військових дій.

На жаль,  інспекторам з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу самостійно та у співпраці з правоохоронними структурами доводиться мало не щодня фіксувати злочини проти довкілля, які, попри умови воєнного стану, продовжують вчиняти наші громадяни і які не пов’язані з військовими діями.

У 45 випадках залучення фахівців Інспекції у якості спеціалістів до слідчих дій йдеться про факти, пов’язані з незаконною порубкою або незаконним перевезенням, зберіганням, збутом лісу, коли розмір обрахованої шкоди сягає мільйони гривень.

Захист довкілля в умовах повномасштабної військової агресії - це наша колективна відповідальність.

Разом з представниками правоохоронних органів, місцевих органів влади і територіальних громад, громадськості, ЗМІ продовжуємо тримати свою ділянку фронту, захищаючи довкілля!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці