Участь представників Інспекції у круглому столі з обговорення підготовки до спільної реалізації проєкту організації кластерної системи управління відходами

Захід відбувся 23 лютого 2024 року у Коростені за участі керівників району, представників територіальних громад з усієї області за сприяння USAID «ГОВЕРЛА».

У його роботі взяли участь заступник начальника Державної екологічної інспекції Поліського округу Сергій Малярчук і заступник начальника відділу державного екологічного нагляду (контролю) поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами  Олександр Якимчик.

Мета заходу -  згуртувати громади для спільного виконання проєкту організації кластерної системи управління відходами та визначити подальші кроки для успішної реалізації проєкту, який надасть громадам нові можливості для покращення  екологічного стану і збереження природи.



Учасниками круглого столу було обговорено:

правові, організаційні та економічні засади діяльності, спрямовані на запобігання утворенню та зменшення обсягів відходів;

зниження негативних наслідків впливу шкідливих відходів;

стимулювання підготовки відходів до повторного використання, рециклінгу і відновлення, з метою запобігання їх негативному впливу на здоров’я людей та навколишнє природне середовище;

виклики, з якими зіткнулися громади у сфері управління відходами;

проблемні питання, щодо спільного виконання проєкту;

подальші кроки для успішної реалізації проєкту.

Зокрема, учасникам круглого столу розповіли, яким чином ведеться робота в Коростенській громаді по вивезенню, утилізації сміття, про стан діючого полігону в селі Грозине та яку суттєву підготовку було проведено для того, щоб в найближчому майбутньому збудувати новий полігон з переробним заводом з більшою площею утилізації сміття, який планується розмістити подалі від населених пунктів та у відповідності до усіх вимог екологічного законодавства.

У рамках заходу відбулася низка зустрічей представників Інспекції з керівниками та представниками територіальних громад Житомирщини.

Нагадаємо, співпраця з органами місцевого самоврядування щодо здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади, зокрема у питанні додержання вимог природоохоронного законодавства, є одним із пріоритетних напрямків діяльності Інспекції.

Зустрічі з представниками територіальних громад, роз’яснення щодо змін природоохоронного законодавства, зокрема у питанні поводження з відходами, спілкування щодо аспектів перевірок, які здійснює Інспекція у громадах з початку року,  презентація фахівцями Інспекції вебресурсу «ЕкоЗагроза», є однією з ефективних форм цієї співпраці.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці