Начальник Екоінспекції Євгеній Медведовський про мету Всеукраїнської екологічної акції "Первоцвіт 2024" та відповідальність за торгівлю первоцвітами інтернет-порталу Korrespondent.net

Наприкінці лютого стартувала традиційна Всеукраїнська екологічна акція "Первоцвіт 2024", яка захищає перші весняні квіти від знищення.

Практично всі первоцвіти - проліски, крокуси, білоцвіт, сон-трава, черемша та інші перші весняні квіти - належать до рідкісних видів рослин, багато з яких занесені до Червоної книги України та охороняються законом. Цьогоріч завдяки відносно теплій зимі їх цвітіння розпочалося раніше, ніж в інші роки.

Для тих, хто зриває їх, продає чи навіть купує, передбачені штрафи, - розповідає ІП Korrespondent.net.

"Мета акції - привернути увагу громадськості до проблеми охорони ранньоквітучих лісових рослин, спрямувати зусилля громадян на практичні дії щодо захисту первоцвітів. Адже більшість рідкісних декоративних рослин, що занесені до Червоної книги України, зникають через винищення їх людиною. Відповідно до вимог законів України “Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про рослинний світ”, “Про Червону книгу України”, Положення про Державну екологічну інспекцію, доручення Державної екологічної інспекції України “Про посилення заходів щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу”, передбачена відповідальність за знищення та продаж червонокнижних рослин, адже це порушення законів України та правил торгівлі, відповідальність за яке несе не тільки продавець, а й покупець квітів", - зазначив начальник Державної екологічної інспекції Поліського округу Євгеній Медведовський.

У Держекоінспекції попередили, що порушення законодавства може мати серйозні наслідки. Згідно зі статтею 881 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за незаконне придбання, збут та розповсюдження об'єктів рослинного світу загрожує штраф від 510 до 1 700 грн, а якщо це порушення стосується об'єктів рослинного світу у заповідних територіях чи охороняються міжнародними угодами, штраф становитиме від 1 700 до 3 655 грн.

Крім того, за кожен незаконно зірваний екземпляр червонокнижної рослини передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, за кущик черемші (цибулі ведмежої) доведеться заплатити 62 грн, шафрани (крокуси) та підсніжники обійдуться в суму від 49 до 62 грн, сон-трава - від 37 до 62 грн (залежно від виду).

Повний текст публікації читайте за посиланням.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці