Про перші результати перевірок Інспекцією органів місцевого самоврядування

Спеціалістами Інспекції здійснюються заходи нагляду (контролю) щодо реалізації органами місцевого самоврядування області делегованих повноважень у сфері охорони навколишнього природного середовища.

На даний час заходи завершені стосовно Квітневої сільської ради, Попільнянської селищної ради та Андрушківської сільської ради у Житомирській області та стосовно Зорянської сільської ради, Володимирецької селищної ради та Білокриницької сільської ради на Рівненщині.

За результатами перевірок складено акти та видано вимоги щодо приведення у відповідність із законодавством органам місцевого самоврядування.

За результатами здійснених заходів встановлено неналежне виконання вказаними органами місцевого самоврядування при здійсненні делегованих повноважень, а саме:

-  неналежне здійснення контролю на закріплених територіях щодо додержання природоохоронного законодавства, використанням і охороною природних ресурсів загальнодержавного та місцевого значення, відтворенням лісів; за діяльністю суб’єктів господарювання у сфері управління побутовими відходами; за забезпеченням безперешкодного і безоплатного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів для загального водокористування відповідно до закону;

-  непроведення землеустрою у передбачених законодавством випадках.

За результатами здійснених заходів на адресу відповідних рад надіслані вимоги щодо необхідності забезпечення належного виконання делегованих повноважень, що визначені ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Окрім того головам зазначених органів місцевого самоврядування додатково зауважено на необхідності додержання вимог законодавства, що регулює охорону навколишнього природного середовища в частині виконання власних повноважень, а саме:

про охорону атмосферного повітря; про охорону і раціональне використання водних ресурсів; про управління відходами; про використання та охорону земель; про природно-заповідний фонд; про охорону, утримання і використання зелених насаджень.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці