Робота очисних споруд Житомирщини



Проблема екологічного стану водних об’єктів залишається однією з актуальних проблем  області.  Щорічно в поверхневі водойми області  відводиться  близько 150-160 млн.м3 зворотних вод.

         По всіх роках більшість підприємств - забруднювачів належать до системи житлово-комунального господарства. Частка забруднених стоків цих підприємств у загальному скиді цієї категорії становить  85-95 %.

                 Обладнання підприємств системи житлово-комунального господарства потребує капітального ремонту або реконструкції, а заходи щодо покращення роботи очисних споруд із-за обмеженого фінансування виконуються не в повному обсязі.

         Так у 2018 році забруднені  стічні води у поверхневі водойми області скидали  17 підприємств, з них 16 суб’єктів господарювання  належать до системи житлово-комунального господарства.  Найбільші об’єми забруднених  стічних вод скинуло Коростишівське міське комунальне підприємство «Водоканал»
в м. Коростишів, яке входить у 100 найбільших забруднювачів довкілля України.

         За результатами Інспекційних перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства Коростишівському міському комунальному підприємству «Водоканал» розраховано та предявлено претензію за скид до водного обєкту зворотних вод з перевищенням встановленого нормативу ГДС на суму 203 тис. 231 грн, Макарівський КЕЧ на  24 тис. 606 грн, Вакуленчуківське СКП на суму 4 тис. 276 грн.

         Ми розуміємо, що нарахування збитків підприємствам системи житлово-комунального господарства не вирішить проблеми забруднення водних об’єктів Житомирської області,  але дасть привід органам місцевого самоврядування більш приділяти увагу збереженню навколишнього природного середовища.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці