За неправильне кронування дерев КП у Рівному мають сплатити понад 42 тис. грн нанесеної шкоди

За зверненням громадянки, яке надійшло на адресу Екоінспекції 28 лютого 2024 року, державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу спільно з представниками відділу благоустрою Рівненської міської ради провели обстеження зелених насаджень з обох сторін вулиці Олекси Новака в Рівному та встановили факт видалення крони (пошкодження дерев до ступеня припинення росту) у сироростучих дерев породи каштан (всього 14 дерев)  та вишня (2 дерева).



За інформацією Департаменту інфраструктури та благоустрою міськради, роботи по обрізанню крон у січні 2024 року проводило КП «Рівненський міський трест зеленого господарства» спільно з КП «Міськсвітло».

Факт порушення природоохоронного законодавства зафіксовано протоколом про адміністративне правопорушення, винесено постанову про накладення адміністративного стягнення за статтею 153 КУпАП.

Згідно проведеного Інспекцією розрахунку, розмір шкоди, заподіяної пошкодженням дерев, становить  42 250 грн. Державна екологічна інспекція Поліського округу скерувала на адресу КП «Рівненський міський трест зеленого господарства» та КП «Міськсвітло» претензію з пропозицією солідарно у місячний термін у добровільному порядку відшкодувати нанесені державі  збитки, інакше вона буде змушена звернутися до судових органів з позовом про примусове їх стягнення.



Довідково:

Згідно пункту 4 примітки до додатку 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 1999 р. № 559 «Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів», до категорії пошкоджених до ступеня припинення росту належать дерева з переломом стовбура, обдиром кори понад 30 відсотків його периметра незалежно від довжини за висотою стовбура, обшморгом крони більше половини її довжини, обдиром та обломом скелетних коренів понад половину периметра стовбура, а також повалені дерева та ті, що мають нахил, спричинений дією антропогенних факторів, більше 30 відсотків від вертикальної осі, та зрубані та викорчувані чагарники.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці