4,5 тис грн за спалювання порубкових решток без дозвільних документів – Інспекція виявляє порушників, роз’яснює, штрафує

В ході рейдових заходів державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу на території Чижівської ТГ на Звягельщині 26 березня 2024 року виявлено спалювання порубкових решток без відповідних дозвільних документів.

На порушників складено протокол за 77 КУпАП «Порушення вимог пожежної безпеки в лісах» та накладено штраф у сумі 4,5 тис. грн.

Цього ж дня представниками Інспекції проведено роз’яснювальну роботу серед місцевих жителів щодо недопущення спалювання рослинності та її залишків, а також запобігання виникненню пожеж та їх розповсюдження на прилеглі території і лісові насадження.










Довідково: Спалювання порубкових решток безпосередньо на місцях рубки призводить до забруднення повітря, виникнення проблем зі здоров’ям у людей та підвищує небезпеку виникнення пожеж.

Отруйний дим, що утворюється при їх спалюванні, складається з мікроскопічних частинок, які містять забруднюючі компоненти. Крім того, до складу диму входять оксид вуглецю, пил, діоксини, нітрогені сполуки, важкі метали і велика кількість канцерогенних речовин. При потраплянні в дихальні шляхи  речовини, які входять до складу диму, - оксид вуглецю, пил, діоксини, нітрогені сполуки, важкі метали і велика кількість канцерогенних речовин, досягають найглибших ділянок легень і здатні акумулюватися, викликати загострення хронічних захворювань людей, у тому числі бронхітів, бронхіальної астми та інших хвороб дихальних шляхів, погіршується робота серця, загострюється алергія.

Окрім згубного впливу на здоров’я людей, спалювання сухої рослинності безпосередньо впливає на тваринний і рослинний світ. У вогні гинуть дрібні тварини, комахи та інші живі організми, які мешкають на цих територіях. Спалювання гілок впливає і на якість ґрунтів, адже вигорають рослинні залишки та гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці