Понад 70 тис грн штрафів виклали палії сухої рослинності. Проте порушників не меншає

Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу проводяться рейдові перевірки щодо виявлення фактів самовільного випалювання сухої рослинності на території Житомирської та Рівненської областей.

Також проводяться інформаційно-роз’яснювальні заходи, під час яких фахівці Інспекції розповідають про небезпеку, яку завдає шкідливий дим від спалюваного листя та рослинності, а особливо – відходів, наголошують на адміністративній відповідальності за порушення природоохоронного законодавства та закликають громадян дбайливо ставитися до навколишнього природного середовища.







До виявлених порушників застосовуються заходи адміністративного впливу, зокрема складаються протоколи за статтею 771 КУпАП «Самовільне випалювання рослинності або її залишків», статтею 77 КУпАП «Порушення вимог пожежної безпеки в лісах».

Незважаючи на інформаційно-роз’яснювальні заходи, на високі штрафи, громадяни, на жаль, продовжують порушувати природоохоронне законодавство.



З початку року в рамках заходів щодо запобігання та протидії масовим пожежам лісів, торфовищ та сухої природної рослинності виявлено 41 порушення (24 – Рівненська область, 17 – Житомирська), складено 36 протоколів за ст. 77 КУпАП (21 – Рівненська, 15 – Житомирська), 5 (3 – Рівненська, 2 – Житомирська) – за ст. 77-1 КУпАП.

На Рівнещині сума накладених штрафів склала  понад 41 тис грн. Ще понад 32 тис грн штрафів накладено на жителів Житомирської області.

Довідково: Кодексом України про адміністративні правопорушення статті 771 за самовільне спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, передбачено накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3060 – 6120 грн) і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (15300 – 21420 грн). Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6120 – 12420 грн) і на посадових осіб - від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (21420 – 30600 грн).

Звертаємо увагу, що згідно зі ст. 113 Кримінального кодексу України на час воєнного стану спалювання сухої трави, листя чи іншої рослинності може бути кваліфіковано правоохоронними органами як диверсію, розглядається як злочин, за який передбачено кримінальну відповідальність: позбавлення волі на строк п'ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна.  

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці