Про наслідки військової агресії для довкілля Житомирщини та дії Інспекції щодо їх фіксування і обрахування нанесених збитків. Заступник начальника Екоінспекції Поліського округу Сергій Малярчук в студії Українського радіо Житомир

Заступник начальника Державної екологічної інспекції Поліського округу Сергій Малярчук розповів в етері Українського радіо про наслідки ворожої атаки на промисловий об’єкт у Звягелі у  ніч з 7 на 8 квітня 2024 року.  

Також акцентував на діяльності вебресурсу «ЕкоЗакроза» та його можливостях щодо фіксації фактів нанесення довкіллю шкоди через військові дії росії, обрахунку розміру нанесених збитків та формування компенсаційного механізму отримання репарацій, компенсацій і відшкодування екологічних збитків, які у майбутньому через міжнародні суди будуть стягнені з країни-агресора за вчинений екоцид на український землі.

Ø Сума збитків, завданих екосистемі Житомирщини за понад два роки повномасштабного вторгнення Росії в Україну, становить 16,7 млдр грн (427,6 млн доларів).

Ø Лише горіння лісових та інших насаджень загальною площею понад 2 тис. гектарів території Древлянського заповідника додало в атмосферу  понад 1,7 мільйона тон забруднюючих речовин.

Ø На території області внаслідок військових дій, які веде країна-агресор, забруднено понад 64 тис. кв м території, ще 6 тис. кв м – засмічено.

Про алгоритм дії державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища, які разом з представниками правоохоронних органів, ДСНС працюють на місці прильотів, фіксуючи злочини проти довкілля, про процедуру обрахування нанесених навколишньому природному середовищу – слухайте за посиланням.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці