Екоінспекція закликає у поминальні дні використовувати екологічні альтернативи штучним квітам

Про те, що штучні квіти наносять шкоду довкіллю, сьогодні, мабуть, знають всі. То чому щороку на поминальні дні люди знову несуть їх на цвинтар? А дим від спалювання вже використаних, старих пластикових ритуальних атрибутів, є, як не прикро, обов’язковою складовою процедури прибирання кладовищ.

«На жаль, на сьогодні не існує нормативно-правового акту, який би врегульовував використання або ж заборону використання штучних квітів.  Варто зазначити, що утилізація відходів від штучних квітів та проведення благоустрою на кладовищах покладається на місцеві громади. Тому деякі територіальні громади вже ухвалили рішення про заборони пластикових прикрас на цвинтарях і це вагомий крок на шляху до вирішення даної проблеми. Також наприкінці лютого 2023 року петицію з проханням заборонити та розповсюджувати штучні квіти оприлюднила мешканка міста Острог на сайті Президента України», – розповідає начальник Відділу державного екологічного нагляду (контролю) поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами Державної екологічної інспекції Поліського округу Оксана ХАВАНСЬКА.

Чим  шкідливі штучні квіти?

Квіти виготовляють із синтетичних пластмас, ниток та паперу, оброблених парафіном. Під дією сонячних променів вони можуть не тільки виділяти неприємний запах і після відвідування кладовищ може погіршитись самопочуття, а й стати причиною пожежі. Достеменно невідомий склад пластику. Штучні квіти категорично забороняється спалювати й закопувати!

Під час горіння такі матеріали виділяють небезпечні для здоров’я людини шкідливі речовини – фенол, формальдегід, оксиди азоту та сірки та діоксини.

Формальдегід потужний канцероген, який сприяє виникненню онкологічних захворювань, подразнює дихальні шляхи, а у великій концентрації є ядовитим.

Фенол викликає порушення в роботі нервової системи, а оксиди сірки та азоту можуть стати причиною задишки, запалення та набряк легенів.

Штучні квіти не можна і засипати землею, адже термін їх розкладу до 200 років, ґрунт навколо забруднюється отруйними речовинами. І чим старіше кладовище, тим небезпечнішим є перебування людини на ньому впродовж тривалого часу.

У всьому цивілізованому світі давно відмовились від пластикової атрибутики.

Живі квіти та рослини, композиції з живої хвої, прикрашені сухими плодами, сухими квітами будуть виглядати куди ефектніше і ніякої шкоди довкіллю не принесуть.

Крім цього, у сьогоднішні не прості економічні часи навряд чи логічно витрачати чималу суму на квіти, котрі згодом стануть сміттям.

Державна екологічна інспекція Поліського округу вкотре закликає бути свідомими і не створювати додаткових проблем ні собі, ні оточуючим людям.

Екосистема України в результаті російської агресії зазнала дуже великих збитків, не додаваймо своїми безвідповідальними діями їй ще більшої шкоди. Вшановуючи пам'ять про померлих, думаймо про живих.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці