В громаді Попільнянської селищної ради на вимогу Інспекції ліквідовано несанкціоноване сміттєзвалище

В ході розгляду звернення, що надійшло на Урядову «гарячу лінію» наприкінці лютого 2024 року стосовно влаштування поблизу с. Соколів Брід (Попільнянська селищна рада) несанкціонованого сміттєзвалища, державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Державної екологічної інспекції Поліського округу було проведено обстеження зазначеної території та виявлено несанкціоноване звалище відходів.

Пунктом 2 статті 26 Закону України «Про управління відходами» визначено, що до повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у сфері управління відходами належить у тому числі організація управління побутовими відходами, відходами будівництва та знесення; забезпечення ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ у межах населених пунктів; організація роботи пунктів роздільного збирання побутових відходів; надання інформації, проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи серед населення щодо управління відходами тощо.

Водночас, виявлення та облік відходів, власник яких не встановлений, здійснюється у відповідності до вимог статті 12 Закону України «Про управління відходами». Згідно даної норми, повноваження щодо таких відходів в межах населених пунктів відносяться до компетенції органу місцевого самоврядування, в даному випадку – Попільнянської селищної ради, на адресу якої і було скеровано лист щодо необхідності вжиття заходів для ліквідації зазначеного сміттєзвалища.

Наразі Попільнянська селищна рада вже офіційно повідомила Екоінспекцію Поліського округу про здійснення заходів з прибирання та приведення у належний естетичний стан ділянки поблизу с. Соколів Брід – із залученням техніки ліквідовано побутові відходи, а також очищено та впорядковано територію, на яку мешканці населених пунктів звозили сміття протягом тривалого часу.

Фото робіт по впорядкуванню території додано.

Також у офіційному листі зазначено, що старостою Паволоцького старостинського округу проведено загальні збори, на яких порушили питання щодо необхідності дотримання правил поводження з відходами та недопущення у подальшому неконтрольованого викидання сміття в непризначених для цього місцях.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці