Участь керівника Екоінспекції Поліського округу Євгенія Медведовського у екологічному форумі «Ліси України: виклики, наука та безпека»

25 квітня 2024 року в ДУ «Житомирська політехніка» відбувся екологічний форум «Ліси України: виклики, наука та безпека», який об’єднав провідних фахівців галузі для обговорення актуальних питань відновлення, збереження та безпечного використання лісових ресурсів в умовах сучасних викликів.







Участь у форумі взяв начальник Державної екологічної інспекції Поліського округу Євгеній Медведовський.

Звертаючись до учасників заходу з вітальним словом, Євгеній Медведовський наголосив на актуальності проблеми збереження лісових екосистем в умовах ведення військових дій на території України та численних військових злочинів, які щодня чинить агресор по відношенню до українців, до нашої землі, природи, до майбутнього України.



«За даними Міндовкілля, збитки, нанесені росією довкіллю України, вже складають 2,4 трильйона гривень, - наголосив очільник Екоінспекції Поліського округу. -  І серед 4200 злочинів проти навколишнього середовища є випадки екоциду, зокрема підрив греблі Каховської ГЕС – що стало найбільшою з часів Чорнобиля техногенною катастрофою в Європі.

Негативно впливають на інфраструктуру, життя людей та довкілля і постійні удари по українських енергооб'єктах. Так під час останнього удару по нафтобазі в м. Звягель під час горіння викинуто тисячі тон таких забруднюючих речовин та сполук».

Євгеній Медведовський наголосив, що за даними Рахункової палати України, в державі вже постраждало 3 млн га лісів, що становить майже третину лісового фонду країни. А це, для порівняння, площа такої держави як Словенія. Із близько 500 тис. га замінованих лісів по всій території України, за даними Міндовкілля, розміновано тільки десяту частину. На Житомирщині розмінування потребує близько 1 тис. га лісів. І фахівці ДСНК вже проводять розмінування, але це процес надзвичайно важкий і тривалий. А реальний обсяг цих робіт стане зрозумілий лише після повної деокупації території України.

Керівник Екоінспекції Поліського округу також акцентував на актуальних питаннях щодо реалізації повноважень Державної екологічної інспекції Поліського округу в умовах воєнного стану.

«З початку повномасштабного вторгнення до основних функцій контролю за дотриманням правоохоронного законодавства, яке, на жаль, порушується і під час війни, у екоінспекторів додалися нові. Беручи участь в кримінальних провадженнях за ст. 438 та 441 Кримінального кодексу України  - «Порушення законів та звичаїв війни» та «Екоцид», застосовуючи розроблені методики, інспектори  фіксують збитки довкіллю від російської агресії, щоб детально задокументувати кожен випадок злочину для включення екологічної складової в репарації на виконання 8 пункту Формули Миру Президента Володимира Зеленського.

Мета – притягнути агресора до відповідальності за екологічні злочини, змусити компенсувати збитки».

Євгеній Медведовський висловив подяку ректору ДУ «Житомирська політехніка» Віктору Євдокимову, завідувачу кафедри екології та природоохоронних технологій Ірині Коцюба-Пацева за організацію форуму, усім учасникам заходу – за конструктивну співпрацю, небайдужість до проблем захисту довкілля, та побажав плідної роботи. 












ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці