На вимогу Інспекції впорядковано сміттєзвалище на території Курненської громади (Житомирський район)

Під час  розгляду звернення громадянина на вебресурс Міндовкілля «ЕкоЗагроза» щодо влаштування між селами Великий Луг та Старий Майдан (Житомирський район) несанкціонованого сміттєзвалища, державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу проведено обстеження зазначеної території та виявлено факт систематичного складування відходів, результатом якого стало утворення несанкціонованого звалища.

Пунктом 2 статті 26 Закону України «Про управління відходами» визначено, що до повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у сфері управління відходами належить у тому числі: організація управління побутовими відходами, відходами будівництва та знесення; забезпечення ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ у межах населених пунктів; організація роботи пунктів роздільного збирання побутових відходів; надання інформації, проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи серед населення щодо управління відходами тощо.

Водночас, виявлення та облік відходів, власник яких не встановлений, здійснюється у відповідності до вимог статті 12 Закону України «Про управління відходами».

Згідно зазначеної норми, повноваження щодо таких відходів в межах населених пунктів належать до компетенції органу місцевого самоврядування.

Крім того, зважаючи на те, що земельна ділянка, на якій розміщені відходи, перебуває у користуванні ДП «Пулинський лісгоспАПК», до обов’язків підприємства, як землекористувача, згідно ст. 96 Земельного кодексу України, належить дотримання вимог законодавства про охорону довкілля, в тому числі і законодавства, що регулює управління відходами.

Враховуючи вищевикладене, Державна екологічна інспекція Поліського округу скерувала на адресу Житомирської РДА, Курненської сільради, ДП «Пулинський лісгосп АПК» листи щодо необхідності прийняття рішень та вжиття заходів, передбачених вимогами статті 12 Закону України «Про управління відходами» та статті 96 Земельного кодексу України.  

16 травня 2024 року Екоінспекція отримала від  Курненської сільської ради офіційну відповідь на лист, у якій, зокрема, повідомляється, що Курненська сільська рада, на виконання Закону України «Про управління відходами», яким розпочато запуск реформи управління відходами, шукає можливості щодо здійснення заходів по оптимізації місць видалення відходів у Курненській громаді, особливо тих, які не увійшли до регіонального плану управління відходами у Житомирській області.

Так, Курненською сільською радою разом з сусідніми громадами, за допомогою міжнародної технічної допомоги, розроблений проект «Впровадження системи ефективного управління відходами в Курненській ТГ, Довбиській ТГ, та Брониківській ТГ Житомирської області» та триває пошук можливостей для реалізації даного проекту.

Також повідомляється, що Курненською сільською радою на виконання статті 26 Закону України «Про управління відходами» здійснено заходи з забезпечення утримання зазначеної у зверненні громадянина території звалища ТПВ в належному стані. З метою впорядкування сміттєзвалища проведено роботи з підгортання на зазначеній ділянці місць видалення відходів.  

Фото впорядкованої території додаються.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці