«Велика вдячність за увагу до рядового держекоінспектора» - начальник ДЕІ Поліського округу Євгеній Медведовський про підсумки розширеної наради під головуванням Міністра Руслана Стрільця

15 травня 2024 року під головуванням Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця, за участі т. в. о. Голови Державної екологічної інспекції України Ігоря Зубовича,  керівників територіальних та міжрегіональних територіальних органів Держекоінспекції відбулася розширена нарада, на якій було розглянуто низку актуальних питань, пов'язаних з діяльністю інспекції у сфері охорони навколишнього природного середовища та природокористування.



Особливий акцент було зроблено на ролі екоінспектора у  фіксації та обрахуванні екологічних збитків внаслідок російської збройної агресії, що закладає фундамент для розвитку системи екологічного контролю нового формату, формує базу для отримання репарацій за зруйноване агресором довкілля і чергова сходинка на шляху до ЄС.

Завдяки роботі ДЕІ в Україні вже зафіксовано понад 4800 тисяч злочинів росії проти української природи. Розмір збитків сягає понад 2,4 трлн гривень.

«Наше ключове завдання – перейти від системи точкового контролю підприємства, до системи щоденного моніторингу та збереження природних екосистем. Усе це закладаємо в оновленому законодавстві», - наголосив Руслан Стрілець, зауваживши, що новий екоконтроль – це також про сучасні інструменти фіксації фактів шкоди довкіллю.



Міністр акцентував на ролі вебресурсу Екозагроза, який вже став щоденним невіддільним інструментом у діяльності кожного екоінспектора.  Також доручив розширити цей трек та запустити на #ЕкоЗагрозі мапу з виявленими ДЕІ несанкціонованими сміттєзвалищами. Інспектори наноситимуть сюди дані, як про виявлені звалища, так і про результати їх ліквідації. Ці заходи разом з плановими перевірками роботи органів місцевого самоврядування у цьому напрямку,  стануть дієвим механізмом очищення країни від несанкціонованих сміттєзвалищ.  

Учасники наради   підсумували проміжні результати проведення щорічної природоохоронної операції «Нерест».

Також на нараді обговорили результати здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог законодавства про охорону водних ресурсів під час здійснення господарської діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення та було наголошено, що саме реконструкція та модернізація очисних споруд та каналізаційних мереж є одним із заходів ПУРБів (планівуправління річковими басейнами) задля досягнення «доброго» екологічного та хімічного стану масивів поверхневих вод.

Під час наради також було відзначено нагородами п’ятьох екоінспекторів з різних регіонів України.

За сумлінне виконання службових обов’язків, вірність природоохоронній справі та активну участь у фіксації збитків, завданих довкіллю внаслідок збройної агресії російської федерації подякою від Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця нагороджено і представника Державної екологічної інспекції Поліського округу - головного спеціаліста відділу державного екологічного нагляду (контролю) поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами Дениса Войнаша.

«Дуже важливо, що сьогодні ролі державного екоінспектора, який працює безпосередньо у регіоні, на місці, у складних умовах воєнного часу вирішуючи велику кількість нагальних проблем захисту довкілля, приділяється особлива увага. Дякую за ініціативу цієї зустрічі і цієї розмови очільнику Екоінспекції України Ігорю Зубовичу і щира вдячність Міністру захисту довкілля та природних ресурсів України Руслану Стрільцю, що приділив свій час і свою увагу проблемам державного екологічного контролю, які ще більше загострилися під час війни, і шляхи вирішення яких пропонує ініційована реформа системи державного екологічного контролю України»,  - наголосив за підсумками наради начальник ДЕІ Поліського округу Євгеній Медведовський.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці